Prijava

Vaša prijava

Jakir protiv “svojih”: U Gorici stvorio ime, protiv Gorice spašava poziciju

[]

Kad je 18. lipnja 2018. godine mladi, u tom trenutku 41-godišnji trener Sergej Jakirović naslijedio Ivana Preleca i preuzeo klupu Gorice, nakon što je uspješno vodio drugoligaša Sesvete, njegov tri godine stariji kolega Dinko Jeličić bio je tri i pol tisuće kilometara daleko. Taman je bio preuzeo U-23 reprezentaciju Kuvajta, što mu je bio prvi posao nakon prvoligaškog debija na klupi Rudeša.

Kad je 24. veljače 2020. godine nešto manje mladi, u tom trenutku 43-godišnji Sergej Jakirović otišao s klupe Gorice, Dinko Jeličić bio je puno bliže, u svom zagrebačkom domu, u iščekivanju nove prilike, odnosno novog posla. Nepune četiri godine poslije putevi im se spajaju, jer ove će nedjelje Sergej i Dinko biti na nekoliko metara razdaljine, ovoga Jakirović na klupi Dinama, u čijoj je omladinskoj školi njegov kolega i suparnik pekao svoj trenerski zanat, a Jeličić na klupi Gorice, koja je njegova kolegu i suparnika lansirala u trenersku orbitu.

Bit će to njihov drugi međusobni okršaj ikad, prvi nakon onog jesenskog, u kojem je ispisana povijest. Upravo je Sergej Jakirović trebao doći s Dinamom u Veliku Goricu, na stadion koji mu je godinu i pol dana bio dom, da bi Gorica učinila ono što nikad ranije nije uspjela učiniti – pobijedila Dinamo! I upravo će se na to Jakir referirati u predvečerje goričkoga gostovanja na Maksimiru.

– Čeka nas suparnik koji je za nas tvrd orah. Ove sezone još nismo uspjeli dobiti Goricu, teško osvajamo bodove protiv njih, tako da nam motiva neće nedostajati. Spremni smo na sve što nas čeka, zadovoljan sam kako smo trenirali i očekujem tri boda iz ove utakmice – kazao je Jakirović uoči dolaska “njegovih” Goričana.

I tu je, otprilike, završio s bilo kakvim spominjanjem svoga bivšega kluba, jer ima i više nego dovoljno svojih problema. Dinamo je u teškom trenutku što se forme tiče, a treneru “modrih” svaka sljedeća utakmica je kvalifikacijska.

– Bavimo se isključivo sobom i našim problemima. Imamo još dosta prostora za poboljšanja u igri, ali imamo i dobru atmosferu u svlačionici. Ovo smo vrijeme iskoristili kako bismo popravili detalje u igri za koje smo u analizi vidjeli da nam nedostaju – kazao je Jakirović.

Iz momčadi koju je vodio tijekom svoga mandata u Gorici do danas je ostao jedino još Krešimir Krizmanić, kojem je upravo on ponudio prve prvoligaške minute. S druge strane, u dresu Dinama bit će Velikogoričanin Dario Špikić, dok će uz Jakira na klupi sjediti i Marin Ivančić, vjerni suradnik koji je u Turopolju također ostao zapamćen isključivo po dobrome. U međuvremenu je Sergej vodio Maribor, Zrinjski i Rijeku, dogurao do Dinama, pa se našao u situaciji u kojoj postoji realna opasnost da mu upravo Gorica bude i posljednji protivnik u ulozi trenera kluba iz Maksimira.

Dođe li doista do takvog raspleta, to će značiti da je Gorica prekinula svoj negativan niz i da je napravila čudo u Maksimiru. Na travnjaku samo nekoliko desetaka metara daleko od onog na kojem je Gorica nedavno odradila i neke treninge, u trenucima kad je naš stadion bio okovan snijegom. U prijevodu, to znači da su odnosi između dva kluba na visokoj razini, vrlo korektni, čak i prijateljski, velikim dijelom vjerojatno i zbog odnosa kojeg Jakir ima sa svojim Goričanima, ali u nedjeljnih 90 minuta to neće previše značiti.

Dapače, u nedjelju od 17.15 sati svatko će brinuti svoje brige, tražiti neki svoj način da se izvuče iz lošeg rezultatskog trenutka. I pritom nitko iz goričke delegacije neće poželjeti treneru Jakiroviću ništa loše, daleko od toga, ali istovremeno će svi željeti napraviti sve što je u njihovoj moći da mu zakompliciraju život.

Jednako kao što će i Jakir, tri godine, jedanaeset mjeseci i deset dana nakon što se rastao s Goricom, istovremeno željeti Gorici sve najbolje, ali i pokušati napraviti sve što je u njegovoj moći da produži negativan niz kluba u kojem se afirmirao kao trener.

Eto, i to je nogomet…

Ova objava Jakir protiv “svojih”: U Gorici stvorio ime, protiv Gorice spašava poziciju se prvi puta pojavila na cityportal.hr.