Prijava

Vaša prijava

FOTO U Orlima predstavljena knjiga ‘Seljačke bune u Hrvatskoj Posavini’ i radovi Blaža Gorenca

[]

Pred punom dvoranom u Orlima, jučer je predstavljena knjiga ‘Seljačke bune u Hrvatskoj Posavini’ koju su pripremili Barica Sakoman Božić i Aleksandar Božić prema zapisu Blaža Gorenca.

– Gorenc je u bilježnicu prepisao tekst doktora Rudolfa Horvata, a original je uslijed brojnog posuđivanja susjedima i prijateljima, izgubljen. Priređivači su uspjeli u arhivi Ministarstva kulture pronaći originalni tekst dr. Horvata koji je objavljen u časopisu Kolo Matice hrvatske. Horvat opisuje pobunu posavskih seljaka 1653. godine protiv grofa Mirka Erdedija koji je stolovao na imanju Novigrad u današnjoj Ruči – priča nam Sakoman Božić te dodaje kako je osim originalnog Rudolfovog teksta u knjizi obrađena povijest seljačkih pobuna i otpora u Europi i kod nas.

Foto: Ana Božić

U zasebnom poglavlju u knjizi, obrađen je i životopis te društveni i kulturni rad Blaža Gorenca, a u sklopu promocije knjige otvorenja je izložba njegovih radova.

– Bio je pravi zaljubljenik u starine, posebice u povijest vlastitog zavičaja i naroda te je puno čitao i proučavao povijest svoga kraja. On je bio stolar po zanimanju, ali je od drveta izrađivao i razna umjetnička djela, razne figurice, portrete u drvetu naših znamenitih ljudi poput braće Radić, Alojzija Stepinca, bana Jelačića. Stoga je u sklopu promocije knjige održana i izložba njegovih 20-tak radova, a koju je otvorio načelnik Ervin Vujica – govori autorica izložbe.

Foto: Ana Božić

U promociji knjige sudjelovali su i Zvonko Hrenčević, dopredsjednik Etno udruge Turopoljska Posavina i suradnik Blaža Gorenca u društvenom životu Općine Orle, Biserka Kunić, kći Blaža Gorenca koja je pomogla pri izdavanju knjige i ustupila materijal za izložbu te Stipo Bilić, književnik i književni urednik u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

Za zabavni dio programa pobrinula su se djeca iz KUD-a Veleševec i članice KUD-a Slavuj iz Bukevja. Organizator promocije i izložbe bila je Etno udruga Turopoljska Posavina.

Foto: Ana Božić

Foto: Ana Božić

Foto: Ana Božić

Foto: Ana Božić

 

Ova objava FOTO U Orlima predstavljena knjiga ‘Seljačke bune u Hrvatskoj Posavini’ i radovi Blaža Gorenca se prvi puta pojavila na cityportal.hr.