Prijava

Vaša prijava

VIDEO Povijest županijskog sporta na 500 stranica, u tisuću fotografija

[]

Novi dvori u Zaprešiću, jedinstveni spomenik kulturno-povijesne baštine, jedinstveni su primjer očuvanosti cjelovitoga gospodarskog vlastelinskog kompleksa iz 17. stoljeća. Jedan od objekata u sklopu novih dvora, prekrasna Vršilnica, ovom je prilikom bila i mjesto radnje jednog lijepog sportskog okupljanja. U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije priređena je promocija monografije čiji naziv govori sve: “25 godina rada i djelovanja Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije 1997.-2022.”

– Ovo je produkt trogodišnjeg rada na projektu kojeg smo pokrenuli mi iz Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije. Posao je odrađen vrhunski i zanatski. Urednički, novinarski, konceptualno, grafički, tiskarski… Zaista izvanredan posao, koji nam je donio monografiju na 500 stranica, s gotovo tisuću vrhunskih fotografija. Sve su to rezultati sporta Zagrebačke županije, na koje smo svi ponosni – istaknuo je predsjednik Zajednice Vladimir Bregović.

Po prvotnoj ideji urednik monografije trebao je biti Davor Štuban, no planovi su se, na veliku žalost svih koji su poznavali neprežaljenog Davora, morali promijeniti. Posao je tako preuzeo još jedan “naš čovjek”, velikogorički novinar i urednik Igor Đuran.

– Sam proces trajao je gotovo tri godine. Nakon što smo oformili uređivački kolegij, u kojem su uz mene bili i Željko Kiseljak, Mario Makarun i Vladimir Bregović, kontaktirali smo sve općinske i gradske sportske zajednice te krenuli s prikupljanjem podataka. Vodili smo se mišlju da u monografiji obuhvatimo sve što je bitno za pojedini grad, odnosno općinu, a da to doprinosi i afirmaciji sporta u županiji. Osim rezultata, obradili smo i najveći broj sportašica, sportaša, predsjednika i tajnika, koji su ispisivali povijest županijskog sporta. Uz njih, treba izdvojiti i sve one “nevidljive” ljude, volontere i zaljubljenike u sport zahvaljujući kojima imamo sport na ovoj razini – rekao je Đuran.

Iz Velike Gorice dolazi i predstavnik Županije, zamjenik župana Ervin Kolarec, i sam bivši sportaš.

– U ovoj monografiji su svi uspjesi naših sportaša i klubova u proteklih 25 klubova, a županijska Zajednica svima je njima u razdoblju iza nas bila velika podrška. U brojkama to znači da naša županija ima 20.000 aktivnih sportaša, 680 sportskih udruga, 1600 trenera, sudaca i delegata te 200-tinjak objekata. I zbog svega toga uvijek s ponosom ističem da je naša županija u vrhu na sportskoj karti Hrvatske, a sportašice i sportaši imaju punu podršku nas iz Županije. Samo u ovoj godini za potrebe Zajednice i za velike sportske manifestacije izdvojili smo 1,2 milijuna eura, što pokazuje da nam je sport visoko na listi prioriteta. Duboko vjerujem da se svaki euro uložen u sportašice i sportaše vraća desetorostruko – istaknuo je Kolarec.

Nakon što je odrađena promocija, pa onda i prigodno fotografiranje, a prije nego što se prionulo iću, piću, druženju i sportskim razgovorima, valjalo je još i pogledati u budućnost.

– Svi mi radimo na tome da naših 200 objekata, koliko ih imamo, budu puni. Da se trenira, da djeca imaju od koga učiti. To mora biti naš cilj, edukacija trenerskoga kadra pa zatim i naše djece. Kad je tako, nije uopće upitno hoće li biti rezultata nego kad će oni doći – rekao je predsjednik Zajednice Vladimir Bregović pa zaključio:

– Moja želja u budućnosti je da sportaši koju su krenuli u Zagrebačkoj županiji tu i ostanu u svojim najboljim godinama. Želimo da nemaju potrebu odlaziti u druge sredine, u zagrebačke ili neke druge klubove, nego da im u njihovim sredinama omogućimo sve što je potrebno za vrhunski sport.

Ova objava VIDEO Povijest županijskog sporta na 500 stranica, u tisuću fotografija se prvi puta pojavila na cityportal.hr.