Prijava

Vaša prijava

‘Lektira u kinu’: Pogledajte besplatno legendarni dječji krimić ‘Duh u močvari’

[]

U Kinu Gorica i ovog mjeseca se nastavlja program ‘Lektira u kinu’, a na rasporedu je sad već legendarni dječji film, ‘Duh u močvari’, redatelja Branka Ištvančića, nastao prema istoimenoj poznatoj lektiri, romanu Ante Gardaša.

Radnja filma se odvija u jedinstvenom zimskom pejzažu Kopačkog Rita, gdje djeca doživljavaju nezaboravnu pustolovinu. Brat i sestra, Miron i Melita, odlaze na zimovanje prijatelju Zoltanu (Liptusu) u Kopačevo. U tijeku je velika akcija lokalnog stanovništva i lovačkog društva kojom pomažu divljim životinjama iz rezervata da prežive zimu. Po dolasku, iste noći, dječak Halasz nađen je promrzao na obali gdje bunca da ga je napao bijeli duh na jednom od otoka u močvari. Otada zanijemi. Baba Etelka otkrije tajnu kako je duh viđen još davno i kako ne može s otoka pa se sveti svakome tko stupi na njega…

Foto: Scena iz filma ‘Duh u močvari’

Ovaj edukativni program koji se u goričkom kinu provodi tijekom cijele školske godine, svakog trećeg četvrtka u mjesecu donosi projekcije filmova koji su ekranizacije lektira i drugih popularnih djela dječje književnosti s ciljem predstavljanja hrvatske, ali i svjetske audiovizualne baštine, razvijanja filmske pismenosti i motiviranja za čitanje. Ovog mjeseca uvodi se i jedna novost.

– Po završetku filma bit će održano i kratko predavanje na kojem će prof. Marina Zlatarić analizirati film i uvesti djecu u svijet filmske pismenosti. Ovom dodatnom aktivnosti, koju provodimo u suradnji s HAVC-om, omogućit ćemo malim gledateljima da nauče nešto novo i da postave pitanja, te riješe sve nedoumice nakon gledanja filma. Vjerujemo da će im znanje koje usvoje pomoći da i sami razumiju, analiziraju i interpretiraju filmove koje će ubuduće gledati, tj. da ih gledaju ‘drugim očima’ – najavljuju iz Kina Gorica.

Inače, film ‘Duh u močvari’ bio je među deset najgledanijih filmova u 2006. godini i obilježio je povratak prvog igranog filma za djecu nakon 20 godina u hrvatsku kinematografiju. Interfilm besplatno ustupa prava za prikazivanje filma ‘Duh u močvari’, stoga je ulaz na projekciju 15. veljače – slobodan.

 

Ova objava ‘Lektira u kinu’: Pogledajte besplatno legendarni dječji krimić ‘Duh u močvari’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.