Prijava

Vaša prijava

Od svih ‘riječkih Goričana’, zdravi samo treneri: ‘Gorica će igrati na rubu žutog…’

[]

Prvi put Željko Sopić se sa svojim bivšim igračima, s društvom kojeg je poveo u ovu sezonu, susreo na Rujevici. I pobijedio. Drugi put, prvi put u Velikoj Gorici, taj se sudar dogodio na otvaranju proljetnog dijela prvenstva, samo 18 dana prije nego što će se dogoditi i ovaj drugi. I opet je Sopić s Rijekom odnio bodove, u tom drugom slučaju kudikamo teže i kompliciranije, ali i ponešto sretnije nego u prvom… A sad je vrijeme i za treću rundu.

Dugo će još Željko Sopić biti zapamćen u velikogoričkim nogometnim krugovima, čovjek je to koji je glavni autor proljetnog izdanja knjige pod nazivom “Kako nemoguće pretvoriti u moguće”, ali naravno da sa svakim novim međusobnim okršajem sve te tenzije idu prema dolje. I postaje sve manje važno ono što je bilo, a puno važnije ono što će biti. Tijekom ovih, nedjeljnih 90 minuta, ali i u svakom sljedećem sudaru Sopića i Gorice.

Uostalom, nije trener Rijeke jedina poveznica Gorice i kluba s Kvarnera, koji u Turopolje dolazi u ulozi lidera prvenstva. Dapače, daleko od toga, bivših Goričana u redovima današnjeg protivnika ima cijeli niz.

– Hajduk je doveo Perišića i Brekala, a mi smo doveli analitičara iz Gorice. To vam je podjednako – u svom je stilu ispalio Sopić prije nego što je s Rijekom otišao na Poljud i pobjedom utišao euforiju na jugu zemlje.

Analitičar iz Gorice je Josip Paušić, dečko koji sjajno radi svoj posao i definitivno je veliko pojačanje za Rijeku u ovom zimskom prijelaznom roku. Josip je iz Ogulina, s prebivalištem u Zagrebu, ali uz Goricu je bio vezan toliko dugo da smo ga odavno počeli smatrati svojim. I još ćemo ga dugo takvim smatrati. Kao što i on Goricu voli, poštuje, cijeni, ne zaboravlja.

Međutim, u cijeloj ovoj priči postoji i jedan problem za Rijeku. Naime, od ukupno petorice bivših članova HNK Gorice u njihovu kadru, u ovom su trenutku potpuno zdravi samo – Sopić i Paušić! Svi ostali su u najmanju ruku upitni za nastup na stadionu na kojem su proveli dio svojih karijera, više ili manje uspješan…

Marijan Čabraja (26), za početak, lijevi je bek koji je u dresu Gorice odigrao vrlo pamtljivih 80 utakmica, upisao u tom razdoblju tri gola i osam asistencija, pa do Rijeke došao nakon epizoda u zagrebačkom Dinamu, mađarskom Ferencvarosu i škotskom Heartsu. Ovoga puta sasvim sigurno neće biti na terenu.

– Čabraja ima ozljedu zadnje lože, dogodila mu se potom reruptura, pa je ostao ožiljak. Nisam liječnik i teško mi je odgovoriti na pitanje kad će se vratiti. Lagano trči, ali konstantno osjeća bol. Ako krene u jači trening, mogli bismo ga izgubiti do kraja sezone. Prognoze su nezahvalne – rekao je Sopić u najavi Gorice.

Marijan Čabraja ostavio je dubok trag u Gorici, ali u Rijeci se muči s ozljedama… Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vrlo je upitan i Toni Fruk (22), trenutačno prvi asistent lige, Slavonac koji je stigao u Goricu kao posuđeni igrač talijanske Fiorentine i ovdje ostao pune dvije sezone. I pritom odradio neke sjajne utakmice, uključujući i one tijekom proljeća za pamćenje. Propustio je utakmicu protiv Istre u prošlom kolu, postoji velika mogućnost da će propustiti i ovu protiv Gorice.

– Fruk ima ozljedu mišića, nadamo se da će što prije krenuti u puni trening i biti opet na raspolaganju – govorio je Sopić nakon Istre, no vijesti s Kvarnera kažu da su veće šanse da ne zaigra nego da zaigra.

I tako je jedini bivši igrač Gorice koji ima veću šansu za zaigra nego da ne zaigra ostao Niko Janković (21). Jedini u ovom društvu koji je u Gorici bio samo prolaznik. Ostao je bez prave prilike, upućeni će reći da je u tom razdoblju nije ni zaslužio, da bi lekciju naučenu u Goricu pretvorio u puno uspješnija izdanja u mostarskom Zrinjskom i sad u Rijeci.

– Janković je osjetio bol u mišiću pa je smatrao da je pametno da izvede jedanaesterac punom nogom u gornji kut. To je jako pohvalno – prokomentirao je Sopić u svom stilu, s gomilom sarkazma, nakon što je Janković zabio gol Istri pa odmah zatražio zamjenu.

– Šanse da on zaigra u Velikoj Gorici su 50-50 – otkrio je trener Rijeke prije polaska prema Turopolju.

Uz njih trojicu, više nego upitni su i stoper Dilaver te lijevi bek Goda, pri čemu je ovo drugo dobra vijest za Goricu iz dva razloga. Prvo, Goda je bio inicijator onog okršaja na kraju prošlog ogleda Gorice i Rijeke, čiji je epilog bio crveni karton za Filipa Mrzljaka. Budući da se kapetan Gorice upravo u ovoj utakmici vraća u kadar nakon odrađene suspenzije, vjerojatno je bolje da Gode nema na terenu… S druge strane, izostanak Gode, uz ozljedu Čabraje, znači da Rijeka neće imati klasičnog lijevog beka na raspolaganju, pa će tu poziciju Sopić morati “krpati” s nekim od desnih bekova, Bogojevićem ili Smolčićem.

Bez obzira na nešto lošije rezultate u zadnje vrijeme, mislim da je Gorica dobra momčad i da će se boriti za vrh do kraja prvenstva. Dobro su vođeni, ali tako je to u životu, nekad radiš k’o crnac i nemaš uspjeha, a nekad si ‘šalabajzer’ i imaš uspjeha. Ušli su u neku vrstu crne rupe, ali očekujem jednu agresivnu Goricu, očekujem da će svaki start biti na granici žutog kartona. Na tu agresiju moramo odgovoriti brzim protokom lopte, kvalitetom i brzinom pasa – najavio je Sopić gostovanje u Velikoj Gorici i nastavio:

– Moram biti realan, ne zato što sam bio u Gorici, ali ovo je jedno zahtjevno i teško gostovanje. Prošlu utakmicu dobili smo uz malu dozu sreće, ali kad se sve zbroji i oduzme, ne može se reći nezasluženo. Ovo će biti jedna nova utakmica i napomenuo sam dečkima da si ne možemo dozvoliti da ponovno tako slabo uđemo u utakmicu.

Nedjelja, 17.10 sati, Sopa je opet u gradu…

Ova objava Od svih ‘riječkih Goričana’, zdravi samo treneri: ‘Gorica će igrati na rubu žutog…’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.