Prijava

Vaša prijava

Napustio nas je istaknuti Turopoljac, Josip Kovačević – Pisac

[]

U 89. godini života napustio nas je Josip Kovačević – Pisac, istaknuti turopoljski pisac i kulturni djelatnik, ali i tvorac zaštitnog znaka rodnog mu Buševca ‘Turopoljske svadbe’.

Davne 1966. godine Kovačević je napisao je pripovijetku „Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića“ prema kojoj je nastao scenski prikaz svadbenih običaja iz Turopolja.

Svadba je izvedena prvi put 1967. godine u režiji autora Josipa Kovačevića u Buševcu i Mraclinu. Izvedena je bila u neskraćenom obliku i trajala je cijeli dan. Bila je to do sada jedina kompletna izvedba djela na originalnim buševskim i mraclinskim lokacijama.

Svadba je u kraćim ili dužim verzijama od 1967. godine do sada uvježbana i izvedena devet puta, a 1969. godine snimila ju je Televizija Zagreb.

01.07.2023. – Buševec – Velika Turopoljska svadba – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, Kovačević je rođen 9. ožujka 1936. u Buševcu gdje je i završio osnovnu školu, a srednju ekonomsku školu u Zagrebu.

Radio je desetljećima kao knjigovođa u Radioindustriji (RIZ) Zagreb. Bio je osnivač i urednik lokalnog lista „Glas Buševca“ i „Godišnjaka“ Ogranka Seljačke sloge Buševec gdje se ujedno bavio i amaterskom kazališnom djelatnošću. Od početka 60-tih godina objavljuje novele i članke u raznim listovima i časopisima.

Neka od istaknutijih Kovačevićevih djela su roman „Tragom vezirskog tuga“, priče za djecu „Jastreb iz turopoljskog luga“, monografija „Obiteljska zadruga plemenitih Kovačevića“ te „Dramska djela“.

Spomenimo i kako je 2008. godine primio povelju Grada Velike Gorice za životno djelo.

Posljednji ispraćaj ove bit će sutra 27. ožujka u 13 sati na groblju u Vukovini.

Ova objava Napustio nas je istaknuti Turopoljac, Josip Kovačević – Pisac se prvi puta pojavila na cityportal.hr.