Prijava

Vaša prijava

Podržite inicijativu poznatog goričkog sportaša: ‘Sport i rekreacija za sve’ danas na igralištu u Kolarevoj!

[]

Nekoliko goričkih sportskih udruga drage volje se odazvalo pozivu poznatog goričkog sportaša, Marina Vlahovića, koji je inicijator današnjeg humanitarnog sportskog događaja , koji se organizira povodom svjetskog Tjedna svjesnosti i prihvaćanja autizma. Brojni će sportaši sudjelovati u događaju pod nazivom ‘Sport i rekreacija za sve’ koji počinje u 15 sati na street workout igralištu u Ulici Slavka Kolara 47B.

Foto: Street workout by Marin Vlahović, privatni album

No, cilj ove humanitarke je promocija inkluzivnog i adaptivnog sporta, te jedinstvene udruge koja se nalazi baš u našem gradu, Judo klub osoba s invaliditetom Fuji, koji vodi već diljem svijeta prepoznata Marina Drašković, žena koja i Japance uči kako osobe s poteškoćama i invaliditetom trenirati judo!

– Ovo je pionirski događaj tog tipa, koji organiziram u suradnji s Društvom športske rekreacije VG Viking, a ideja je u osnovi da se dodatno ispromovira sad već brend Fuji, jer adaptivni sport je korak više od inkluzivnog sporta, to je ključ svega. Imam troje djece, Josip i Petar imaju autizam, a Karlo je srednjoškolac redovitog razvoja. Josip trenira u Fujiju, napredak se vidi u svakom pogledu, a sve to utječe na čitavu obitelj. Svakako je za svaku pohvalu i Ženski rukometni klub Gorica koji je također krenuo s treninzima za djecu s poteškoćama u razvoju i s invaliditetom, pa nam je želja potaknuti sve druge sportske klubove u našem gradu da bar jedan trening tjedno odvoje za tu djecu, kako bi primjer Fujija postao standard, a ne iznimka – rekao nam je Marin. Podršku u organizaciji su pružili i ŠRS Grada Velike Gorice, Fortis Gym, te već spomenuti klub Fuji.

Foto: Marin Vlahović sa sinovima Karlom, Petrom i Josipom/privatni album

Natjecatelji će se na igralištu u Kolarevoj okušati u sportskom petoboju u disciplinama snage i izdržljivosti. Kako kaže, bit će to jedan test opće tjelesne snage, ali i svestranosti, kombinacije statične, gimnastičke snage i ravnoteže.

– Za natjecanje su čuli mnogi i osobno sam zvao više pojedinaca iz cross-fit i vježbačke zajednice. Neki ne mogu doći, dok drugi ne žele, jer im se discipline čine preteške ili ih ne rade. Natjecanje smo mogli koncipirati i da svih pet disciplina može odraditi 10-15 ljudi na svijetu, tako da je težina disciplina relativna stvar. Plasmanom na ovom natjecanju ne osvaja se nikakav novac, niti plasman, ali discipline ne mogu biti lagane, jer ni borba s autizmom i društvenim barijerama nije lagana. Bitno je jedino da svatko da sve od sebe, jer u krajnjoj liniji, natječemo se sa samim sobom i šaljemo važne poruke – ističe.

No, osvajači prva tri mjesta na današnjem petoboju ipak će dobiti vrijednu uspomenu – posebne statue koje je izradio Igor Stiskalov, akademski slikar, ilustrator i 3D umjetnik.

Foto: Nagrade za prva tri mjesta današnjeg hum.natjecanja, autor Igor Stiskalov, ak.slikar/ M.Vahović

Inicijator ove posebne humanitarke i sportskog natjecanja ima i poruku za sve koji se još dvoume oko sudjelovanja.

– Puno puta sam nastupio u sportovima i disciplinama koje nisam ranije praktički nikada trenirao, ali ako si u treningu i vjeruješ u sebe, uvijek možeš nešto pokazati. Zato, još jednom pozivam sve koji su spremni da se pojave na natjecanju. Cilj i svrha su promocija inkluzivnog i adaptivnog sporta, a natjecanje služi da pokažemo što se sve može postići vjerom, radom i disciplinom. Vidimo se! – poručio je završno inicijator prve humanitarne akcije s ciljem promocija inkluzivnog i adaptivnog sporta, Marin Vlahović.

 

Ova objava Podržite inicijativu poznatog goričkog sportaša: ‘Sport i rekreacija za sve’ danas na igralištu u Kolarevoj! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.