Prijava

Vaša prijava

FOTO Goričanka iz Amerike o totalnoj pomrčini Sunca, a nama uskoro stiže ‘Vražji komet’!

[]

Foto: Sasha Milanović, Cleveland, Ohio, SAD

– Bilo je vrlo čudno i nestvarno! U samo nekoliko sekundi sve se potpuno zamračilo, morala se upaliti ulična rasvjeta i sve je bilo vrlo, vrlo tiho. Čak se ni ptice nisu čule. Bilo je sve to skupa i pomalo sablasno, a i temperature su se smanjile za nekih deset stupnjeva. I onda kao što je nestalo, sunce se opet pojavilo, ptice su zapjevale..U svakom slučaju, neponovljivo iskustvo! – rekla je u jutarnjem programu City radija 53-godišnja Sasha Milanović, Velikogoričanka koja je odrasla u Školskoj ulici, a voditeljici Gianni Kotroman javila se iz Clevlenda, gdje živi već više od 30 godina.

Potpuna pomrčina sunca mogla se najbolje vidjeti na tzv. stazi totaliteta, od Meksika, preko SAD-a i sve do Kanade, a samo zbog tog atraktivnog astronomskog događaja na ta je područja pristiglo pet milijuna turista.

Screenshot OBX Live

Totalna pomrčina sunca 8.travnja 2024./Screenshot NASA

Nebeskim spektaklima tu nije kraj, jer već nam stiže periodični komet 12P/Pons-Brooks, poznat i pod nazivima ‘vražji’ ili ‘đavolji komet’, i to zato, jer ima rogove! 

Foto: 12P/Pons-Brooks i galaksija Andromeda, 13. 03.2024., fotografija je snimljena na 300 metara nadmorske visine, iznad suhozida na brdu kraj Dračevice, na otoku Braču./ Božan Štambuk

Što se tiče nadimka ‘đavolji’ ili ‘vražji’ radi se o slijedećem. 12P/Pons-Brooks je komet tipa hladnog vulkanskog kometa, a jezgra mu je ispunjena mješavinom leda, prašine i plinova. Zbog utjecaja Sunčevog zračenja jezgra povremeno euruptira kroz pukotine u površini kometa, pa plinoviti oblak koji se širi nalikuje na đavolje rogiće. Najsjajniji će biti 21. travnja, pa astronomski znalci kažu kako će se moći vidjeti i golim okom, no nisu ni pomagala poput teleskopa ili dalekozora na odmet. Najbliže Zemlji će biti 2. lipnja, a udaljenost će iznositi ‘tek’ 232 milijuna kilometara.

Foto: Totalna pomrčina sunca Astrološko društvo Beskraj

Komet 12P/Pons-Brooks navrati nam svakih 71 godinu, pa je ovo događaj u kategoriji ‘jednom u životu’! U nekim kineskim i europskim povijesnim izvorima zabilježen još 1385. i 1457. godine, no službeno ga je otkrio francuski astronom Jean-Louis Pons 1812. godine. 

Za sve koji to nikako ne žele propustiti, pa i stvoriti trajne uspomene, preporučujemo blog  astrofotografa Božana Štambuka, gdje ćete naći detaljna uputstva za promatranje i fotografiranje.

I dodajmo ovom tekstu o nesvakidašnjim pojavama na nebu i dašak starih vjerovanja, po pitanju kometa. Prema drevnim predajama, prolazak kometa uzrokuju velike vrućine, ali i donose neku pošast, bolest, ljudima ili životinjama. Najavljuje ratna događanja, a u nekim dijelovima planete Zemlje, moguće su i jake poplave, te potresi.

Ova objava FOTO Goričanka iz Amerike o totalnoj pomrčini Sunca, a nama uskoro stiže ‘Vražji komet’! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.