Prijava

Vaša prijava

FOTO/VIDEO Snažna hladna fronta spušta temperaturu zraka za 20 Celzijusa, lokalno moguće jako nevrijeme s tučom

[]

Drastične promjene vremenskih prilika kojima svjedočimo zadnjih mjeseci, ako ne i godina, iako su ovogodišnje sve češće (sjetimo se snijega na Cvjetnicu!), stigle su nam i danas i to nakon dužeg, natprosječno toplog, pa i vrućeg vremenskog razdoblja. Izražena hladna fronta donosi pad temperature zraka za 20 Celzijusa!

– Obzirom na to da smo prethodnih dana na području Središnja Hrvatska – Slavonija imali temperature zraka i do 32°C, imamo zagrijanu podlogu i dosta energije u atmosferi, pa treba reći kako će uz taj nagli, jaki pad temperature zraka, biti i lokalno jakog grmljavinskog nevremena, s tučom koja može biti većeg promjera, te s olujnim udarima vjetra do 90 km/h. Moguće su i štete, osobito u dijelovima Slavonije.

16.4.2024., Zagreb – Vatrogasci uklanjaju grane s jablana koji je otrgnuo jaki vjetar/ Davorin Višnjić/PIXSELL

Pred kraj dana fronta stiže i na obalu, tako da će i tu biti lokalno izraženih grmljavinskih pljuskova, pa i nevera, visokih valova, tuče i olujnog vjetra. Iza 17 sati na sjevernom će Jadranu zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima koja će se kasnije proširiti i na Dalmaciju, te se očekuje pad temperature za 10 – 15° Celzijusa.

U večernjim satima, u najvišem gorju, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, koji će padati u Gorskom Kotaru i u Lici uz stvaranje snježnog pokrivača od desetak centimetara, a u višim područjima bit će i više snijega – doznajemo od prognostičara DHMZ-a sa stranice Vremenska prognoza by MeteoTeam.

Za područje gotovo čitave Hrvatske izdano je žuto upozorenje za olujni sjeveroistočni vjetar s najjačim udarima do 65 km/h.

 

Screenshot DHMZ

 

Video: Olujni vjetar u V.Gorici/G.K., Cityportal

Naslovna fotografija: Tmurni oblaci iznad Sljemena/Robert Anić/ Pixsell

Ova objava FOTO/VIDEO Snažna hladna fronta spušta temperaturu zraka za 20 Celzijusa, lokalno moguće jako nevrijeme s tučom se prvi puta pojavila na cityportal.hr.