Prijava

Vaša prijava

Pušteno u rad Vodocrpilište Kosnica koje će pitkom vodom opskrbljivati 105 tisuća stanovnika istočnog djela županije

[]

Svečano je pušteno u rad Vodoscrpilište Kosnica u Velikoj Kosnici, koje je dio projekta RVS Zagrebačke županije – Zagreb istok’ vrijednost 93,85 milijuna eura bez PDV-A, a koje će opskrbljivati 105.000 stanovnika istoka Zagrebačke županije pitkom vodom.

Od 2016. godine do danas uloženo je 4,4 mlrd eura u projekte vodnog gospodarstva. Od toga, čak 486 mil. eura uloženo je u Zagrebačku županiju. U Operativnom programu Konkurentnost i kohezija cjelokupna omotnica od 950 mil. eura je iskorištena u projektima vodnog gospodarstva. Sredstava u iznosu od 1,24 mlrd eura u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti u cijelosti su ugovorena.

Nedavnom novom odlukom Vlade RH odobren je nastavak financiranja za 38 projekata, od toga 3 u Zagrebačkoj županiji, uključujući i ovaj.

Izgradnja novog vodocrpilišta Kosnica kapaciteta Q ≈ 450 l/s vrijednog 4,1 milijuna eura započela je početkom 2020. godine, a radovi su uključivali gradnju vodocrpilišta sa svim pratećim objektima.

– Od početka otkupa prvih zemljišta do današnjeg otvaranja vodocrpilišta prošlo je već 20-tak godina, a okupili smo 4 grada i 10 općina u ovaj velik projekt. Ukoliko bude potrebe, ovo vodocrpilište može opskrbljivati i Grad Zagreb jer je smo spojeni na jedinstveni sustav. Budućnost ovog vodocrpilišta je spajanje na vodoopskrbni sustava Velike Gorice za obostranu isporuku. Na taj ćemo način biti u potpunosti sigurni u dobavi vode – rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislav Masten.

Vodocrpilište Kosnica je glavno crpilište Regionalnog vodoopskrbnog sustava, a za potrebe spajanja crpilišta sa sustavom izvršeni su i radovi na mikrotuneliranju, tj. bušenju tunela ispod rijeke Save koji su bili tehnički najosjetljiviji dio projekta. Probni rad trajao je nekoliko proteklih mjeseci te je sve proteklo u najboljem redu.

Iz vodocrpilišta će se voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu, Vrbovcu i okolnim općinama. Prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2 % na 18.6%, a ujedno će se povećati priključenost, i to s postojećih 62,95% na 90,75%.

– Voda besprijekorne kakvoće kojoj nije potrebna prerada potekla je prema 30 tisuća stanovnika koji do sada istu nisu imali i 60 tisuća korisnika kojima je poboljšan pristup vodoopskrbi. Konačan pristup čistoj kvalitetnoj vodi dugoročno je osiguran za više od 100.000 ljudi. Uz europsko i financiranje Vlade RH ovaj projekt iznimno je uspješan u cjelokupnoj provedbi – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ovaj projekt ne bi bilo moguće realizirati bez europskih sredstava i bez ujedinjenog društva.

– Oko 316 km novih cjevovoda, 15 crpnih stanica, 5 vodotornjeva samo je dio onog što je trebalo napraviti u cjelokupnom sustavu kako bi osigurali istočno područje Županije pitkom vodom. Voda je presudna za život, a početkom realizacije ovog projekta općine Preseka i Farkaševac nisu imale jednog metra javnog vodoopskrbnog sustava. Danas je cijelo područje pokriveno mrežom jer bez vode nema života ni gospodarskog razvoja – kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Vodocrpilište se sastoji od glavne upravljačke zgrade, tri bunara s pripadajućim komorama, klor stanice, vanjske i unutarnje transformatorske stanice, te ostale prateće infrastrukture kao što vanjska i interna odvodnja, interna vodoopskrbna i hidrantska mreža, interne prometnice, niskonaponska mreža, vanjska rasvjeta i elektronička komunikacijska infrastruktura.

Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda, vlastitih sredstava VIOZŽ, Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Ova objava Pušteno u rad Vodocrpilište Kosnica koje će pitkom vodom opskrbljivati 105 tisuća stanovnika istočnog djela županije se prvi puta pojavila na cityportal.hr.