Prijava

Vaša prijava

VIDEO Kako radi škola Gorice: ‘Kod nas ni predsjednikov unuk nije prošao selekciju…’

[]

Dojmovi su se slegli, emocije su se primirile, prošlo je nekoliko dana od velikog dana pionira HNK Gorice, sve se više gasi i euforija koja je neizbježno stigla s tom titulom prvaka države. A to znači da je došlo pravo vrijeme da se napravi malo temeljitija analiza učinjenog u ovoj sezoni Nogometne škole HNK Gorice. Kad je o tome riječ, najlogičnije je bilo u kauč “Studija Gorica” posjesti dvojicu glavnih ljudi goričkog omladinskog pogona: direktora Škole Slavka Perkovića i voditelja Marka Radanića.

Pioniri su ove sezone ispali najljepša, vrlo reprezentativna priča, njihov rezultat iskočio je u prvi plan i poslužio kao lijepa nagrada svima uključenima u cijeli proces, pa tako i Slavku i Marku. U razgovoru za klupski kanal pričalo se o funkcioniranju škole, o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali naravno da je najveći dio otišao na pionire.

– Mislim da je malo prerano da ovako mlada djeca igraju nacionalnu ligu. Velik je to stres, velika očekivanja. Većina te djece idu u osmi razred, imaju krizme, upise u srednju školu, važne ispite i još puno toga. A mi očekujemo da budu maksimalno spremni, da budu profesionalci koji odgovorno treniraju, da treniraju i individualno, pa još tu dođu menadžeri, očekivanja roditelja… Zato mislim da je sve ovo prerano, ali stvari su takve kakve jesu i mi smo to prihvatili – kazao je Perković, koji je otkrio i temeljnu ideju kod rada s djecom, ali i selekcije:

– Želimo svakom djetetu ponuditi podjednaku šansu. Naravno da neće svatko igrati jednaki broj minuta, ali to su odluke trenera. Ni Marko ni ja nikad nismo naredili bilo kojem treneru da pojedini igrač mora igrati zato što mu je tata sponzor kluba ili nečiji prijatelj. Na kraju krajeva, unuk predsjednika kluba bio je kod nas na probi, pa nije zadovoljio kriterije HNK Gorice. Sumnjam da postoji puno škola nogometa koji rade na taj način. I sam predsjednik normalno je reagirao na to, svaka mu čast, bio je jako razuman. Ali svi bismo trebali tako razmišljati, bez obzira na sustav u kojem živimo, u kojem to i nije uobičajeno.

Rezultat uvijek dođe kao nagrada za učinjeno, došao je tako i Gorici kroz pionire, no od rezultata je ipak važniji konačni proizvod, odnosno broj igrača iz Škole u seniorskoj momčadi. Dosad ih nije bilo previše, u budućnosti bi ih trebalo biti puno više.

– Ako uzmemo da su za stvaranje seniorskog igrača potrebna dva olimpijska ciklusa, mi smo sad u sredini tog drugog dijela našeg procesa. Napravila se dobra baza, već sad ima igrača kojima bi se isplatilo pružiti priliku. U toj bi situaciji odluku o pojedinom igraču trebali potpisati svi, od nas iz nogometne škole, preko trenera i sportskog direktora pa sve do predsjednika kluba. I onda stati iza njega. Recimo, mislim da nema šanse da barem jedan od naše petorice reprezentativaca ne zaigra prvoligaški nogomet. To su dečki koji imaju kvalitetu i karakter, a na nama je budemo servis koji će im pomoći da ostvare svoj potencijal – vjeruje Radanić.

O čemu se još razgovaralo, doznajte u videu…

Ova objava VIDEO Kako radi škola Gorice: ‘Kod nas ni predsjednikov unuk nije prošao selekciju…’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.