Prijava

Vaša prijava

‘Onkraj potoka osovio se lijepi turopoljski grad’- Lukavec slavi svoj dan, svi ste pozvani!

[]

Još početkom 20.stoljeća, poznati hrvatski povjesničar, arhivist, kulturni i javni djelatnik, Emilij Laszowski, pisao je (i) o Lukavcu, u monografiji u tri dijela ‘Povijest plemenite općine Turopolja’ (1910., 1911. i 1924.g). Među ostalim je zapisao..‘Onkraj potoka Lukavca, u polju, osovio se lijepo sačuvani turopoljski grad, djelomice zastrt jablanovima i voćkama’.

Naselje Lukavec i dalje ponosito stoji i razvija se u neposrednoj blizini Velike Gorice, a Stari grad i dvorac, po čemu je to mjesto najpoznatije široj javnosti, uskoro će biti i potpuno obnovljeno nakon velikih oštećenja zadobivenih prilikom potresa prije tri godine.

Foto: Obnova dvorca Lukavec/G.Kiš, Cityportal.hr

Najavio nam je to nedavno župan Plemenite opčine turopoljske, kada smo uživali u manifestaciji Turopoljsko Jurjevo i gledali kako krijes tjera zimu i pravi mjesta proljeću.

– Vjerujem da će se sljedeće godine, kada slavimo i 800 godina Plemenite opčine turopoljske, proslave vratiti u Stari grad Lukavec, čija je obnova pri kraju – otkrio nam je prije tri tjedna Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.

Foto: KUD Stari grad Lukavec – Jurjevski krijes 2024.g.

Foto: Stari grad Lukavec prije obnove/lukavec.hr

No, usprkos ili baš zbog svih nedaća koje su ih malo ‘ranile’ tijekom duge povijesti, ono što je bilo tada, nastavlja se i u suvremenoj povijesti – zajedništvo, spremnost na pomoć u svakom trenutku, ali i očuvanje tradicije i prenošenje onog najboljeg na nove generacije. Uz puno plesa, pjesme i smijeha, a naravno i dobre klope i cuge!

Foto: KUD Stari grad Lukavec

Foto: KUD Stari grad Lukavec

Upravo ćete na dvodnevnoj manifestaciji koja je pred nama ovog vikenda, svojevrsnom velikom finalu tjednih događanja povodom Dana mjesta Lukavec, doživjeti sve to, a vjerujemo i puno, puno više! Pa, evo što vas očekuje ove subote, 18.svibnja i u nedjelju, 19. svibnja u tom posebnom mjestu.

Današnji program počinje oko 13 sati, na lokaciji kod igrališta NK Lukavec, Dječjim seoskim igrama-Folklorijadom 2024., u organizaciji KUD-a Stari grad Lukavec.

Klinci će okušati vještine u tradicionalnim igrama, poput nošenja jajeta u žlici, skakanja u vreći, hodanju u paru sa zavezanim nogama i sličnima, dođite, pogledajte, pridružite se, isprobajte nešto novo!

Proglašenje pobjednika i podjela pehara predviđena je u 17 sati, nakon čega slijedi nogometna utakmica, besplatan gulaš u organizaciji mjesnog odbora i druženje uz glazbu – najavili su iz KUD-a koji je u mjestu osnovan prije gotovo 25 godina.

U sklopu bogatog subotnjeg programa bit će i izložba malih životinja u organizaciji Udruge uzgajatelja malih životinja Lukavec.

Foto: arhivska Cityportal/ Iva Radić

Nedjelja je rezervirana za godišnji koncert KUD-a Stari grad Lukavec s početkom u 18 sati u tamošnjem Društvenom domu, a moći ćete vidjeti nastupe svih generacija i sekcija. U sklopu programa bit će predstavljeni i radovi etno radionice.

Vidimo se ovog vikenda u Lukavcu!

Foto: KUD Stari grad

Foto: Lukavec.hr

Ova objava ‘Onkraj potoka osovio se lijepi turopoljski grad’- Lukavec slavi svoj dan, svi ste pozvani! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.