Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan prve pomoći


Što učiniti u slučaju nesreće ili elementarne nepogode?! Znate li pružiti prvu pomoć? Što treba prvo učiniti zateknete li unesrećenu osobu? Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sva nacionalna društva diljem svijeta obilježiti će u subotu 12. rujna, Svjetski dan prve pomoći.

Inače, prva je pomoć tradicionalna djelatnost Hrvatskog Crvenog križa, a predviđenim aktivnostim nastoje se potaknuti građani na savjesno i odgovorno ponašanje, s ciljem spašavanja života i smanjenja posljedica od invaliditeta zbog iznenadnih bolesti i ozljeda. Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći je „Prva pomoć i starenje stanovništva“. Želja je educirati osobe starije životne dobi o prevenciji njihovog ozljeđivanja i osnovnim postupcima prve pomoći, a na taj će se način osposobiti za prepoznavanje prvih znakova bolesti i ozljeda te pružanje prve pomoć sebi i drugima.

Svjetski dan prve pomoći obilježit će i Crveni križ Velika Gorica. Tim će povodom održati edukaciju članova DVD Čička Poljana iz znanja prve pomoći i podijeliti mještanima male setove prve pomoći koji će im u slučaju elementarnih nepogoda i nesreća, a do dolaska vatrogasaca ili hitne službe, dobro doći. Tečaj će održati dr. Sanja Kos koja ima dugogodišnji radni staž u hitnoj medicinskoj službi.

Poplave su česte na tom području, pa smo odlučili educirati članove DVD-a Čička Poljana kako pružiti prvu pomoć ozljeđenima, jer oni su često prvi koji se nađu na licu mjesta kad elemntarne nepogode dođu. I građani se mogu priključiti. – poručili su iz goričkog Crvenog križa.