Prijava

Vaša prijava

20 godina općine Kravarsko


„U povodu 20-te godišnjice od formiranja općine mogu zaključiti kako smo postigli gotovo sve što smo očekivali“ – rekao je u razgovoru za City radio, načelnik Vlado Kolarec. Jučerašnjom proslavom u centru Kravarskog svečano je obilježena ova obljetnica.

Inače, inicijativa za osnivanjem jedinice lokalne samouoprave u Kravarskom, kaže Kolarec, bila je vezana uz upitnu egzistenciju škole. Naime, tada je mjesna škola bila pred zatvaranjem i djeca su trebala na nastavu putovati u susjednu općinu Pokupsko. Osnivanjem jedinice lokalne samouprave, škola je otvorena 2000. Godine, a školska dvorana 5 godina kasnije.

Uvjeti života nalik onima u Velikoj Gorici

Jedan projekt vukao je drugi, te danas gotovo svi stanovnici Kravarskog imaju mogućnost priključenja na gradski vodovod. No, tu je i niz manjih projekata kao što je uređenje mrtvačnice, autobusnih stajališta ali i veliki zahvat u prometnoj infrastrukturi. Prošle godine završena je dionica državne ceste D31 od Male Bune do Podvornice, te 48 kilometara obnovljenih ili novoizgrađenih cesta na području općine, čime su, kaže načelnik Kolarec, stvoreni uvjeti života nalik onima u Velikoj Gorici ili Zagrebačkoj županiji. Za sve navedeno, potrebno je namaknuti značajna financijska sredstva koja najvećim dijelom dolaze iz fondova državnih institucija, te u zadnje vrijeme iz EU fondova. Najnoviji je projekt za izgradnju zavičajnog muzeja u Kravarskom, koje će biti na mjestu stare škole.

Rješenje za klizišta iz Europskog fonda solidarnosti

No, Kravarsko se zbog svog geografskog položaja, u protekle dvije godine, uslijed jakih kiša bori s problemom klizišta. Stradale su prometnice te mjesno groblje koje iziskuje opsežne radove. Od prvobitnih 38 grobova, brojka grobova koje treba sanirati narasla je na 220. Oni su doslovce odklizali i preko nekoliko metara. Rješenje je drenaža i drenažni kanali, te vraćanje grobova, za što je izgradnju općina dobila sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, i to 180 tisuća za groblja te 90 tisuća eura za sanaciju prometnica. Geodetskom snimkom obilježena su točna mjesta grobova, no Kolarec napominje kako će se posmrtni ostaci pokojnika za koje nije moguće utvrditi točno grobno mjesto, premjestiti u novu zajedničku grobnicu.

20 godina nakon – cjelodnevna proslava u centru Kravarskog

Obilježavanju Dana općine Kravarsko prisustvovao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji smatra da je ovo primjer malih općina koje uz pomoć Županije i drugih institucija rade značajne korake za bolji život svojih građana. „Ovdje vidim potencijal i u vikend turizmu radi povećanja broja dolazaka iz Zagreba ali i u vjerskom turizmu te vinskim cestama za što Županija iz proračuna izdvaja značajna sredstva.“ – rekao je župan Kožić.

Značajan doprinos u stvaranju općine i jedna od značajnih udruga na ovom području su i vatrogasci koji su svečanost upotpunili smotrom članova i opreme DVD-a Kravarsko, a sunčano vrijeme bila je i prilika za malonogometni turnir mjesnih odbora.

galerija fotografije:

&&&&&&&&ℑℑℑ&&&ℑ&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&ℑ


UPISI U “GRUPU ZA BUDUĆE PRVAŠIĆE” – U PRIJEPODNEVNIM TERMINIMA