Prijava

Vaša prijava

Sretan 115. rođendan!


Dobrovoljno vatrogasno društvo Buševec proslavilo je 115 godina neprekinutog rada i djelovanja.

Zbog čestih požara koji su se dogodili u drugoj polovici 19.stoljeća, a posebno je zapamćen bio požar 1815.godine, nabavljene su vatrogasne štrcaljke, a nakon toga 1900. godine osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo. Tako je u subotu održana svečana sjednica na kojoj su se u kratim crtama prisjetili svog djelovanja od začetka društva pa sve do današnjeg dana. DVD Buševec trenutno broji 72 aktivna člana i oko 60 djece, a tu su i veterani te podupirajući članovi.

Velik doprinos razvitku društva donio je preminuli počasni predsjednik Josip Robić – Haba kojega se uvijek s radošću prisjećaju.  „On je dao smjernice ovom upravnom odboru koje danas vodi društvo, a to su većinom djeca koje je on školovao i ja sam među njima. – istaknuo je sadašnji predsjednik Kristijan Horvačić.  Također, pripremio nas je kako voditi društvo nakon njega i kako će ono u budućnosti raditi. I dan danas, neke njegove smjernice naša su nit vodilja. – dodao je Horvačić.

Tijekom svih ovih godina DVD Buševec je dalo nemjerljiv doprinos u zaštiti i spašavanju ljudi i imovine, a posebice se ističe njihova najveća intervencija za vrijeme velikih poplava koje su prije nekoliko godina zadesile naš kraj. U operativnom dijelu trenutno djeluje 22 vatrogasca s položenim liječničkim ispitima koji su spremni za svaku intervenciju.

Osim toga, buševski vatrogasci su prepoznatljivi i po sudjelovanjima na raznim natjecanjima. Do sada su četiri puta nastupili na državnom natjecanju. Tijekom ljeta su najaktivniji jer tada posjete i do 20 vatrogasnih natjecanja. Najveći uspjeh koji im je najdraži i koji im je najviše ostao u sjećanju je natjecanje 90tih godina kada su postali prvaci Grada Zagreba. „Taj nam je pehar nekako najdraži. Tada kad smo se natjecali nismo imali niti uniforme niti je netko očekivao veliki rezultat, no ipak smo postali prvaci.“ – ispričao je Horvačić.  Posebno vesele i brojne nagrade najmlađih vatrogasaca na natjecanjima, tako da kontinuitet rada buševskih vatrogasaca i nakon više od 100 godina, nije upitan!

Zadovoljstvo radom izrazio je i predsjednik velikogoričke vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić. „Sretni smo da postoje ovakva društa i da ih je čim više, organizirana i uvijek spremna za svaku intervenciju, jer tada se bezbjedno možemo braniti od svih elementarnih nepogoda. Što se tiče natjecanja, tu se puno radi s mladima i ima puno ekipa koje ostvaruju velike uspjehe te nam je to zalog u budućnost da ti DVD-i mogu opstati bar još 115 godina.

Na svih svojih 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava, ponosni su i u Gradu – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. „Naši vatrogasci bezbroj su se puta pokazali na djelu i spriječili katastrofe većih razmjera i na tome im hvala. Oduvijek su imali, imaju i imat će i dalje podršku grada. – dodao je zamjenik Kolarec.

Svečanoj proslavi nazočili su i mnogi članovi prijateljskih vatrogasnih društava, a potpisana je i povelja prijateljstva i suradnje s DVD-om Bučica.

&&&&&&&&ℑℑℑ&&&ℑ&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&ℑ