Prijava

Vaša prijava

DOZNAJEMO Centar za posjetitelje dobio građevinsku dozvolu


Nakon što je početkom ljeta završen idejni projekt velikogoričkog Centra za posjetitelje, početkom jeseni dobivena je i građevinska dozvola, doznaje Cityportal. Direktorica goričke Turističke zajednice Milada Mesarić ističe kako su u fazi izrade izvedbenog projekta, a da će prvi radovi krenuti 5. listopada.

– Od tada počinjemo s ispitivanjem terena jer ćemo postaviti geotermalne sonde za sustav grijanja i hlađenja. Riječ je o sondama koje se buše u zemlju i kroz njih se pušta voda. Ona se ljeti hladi, a zimi grije toplinom zemlje – ističe Mesarić.

Na krovu fotonaponske ćelije

U pitanju je moderan projekt sustava grijanja i hlađenja, u sklopu kojeg će na krovu Centra za posjetitelje biti postavljene fotonaponske ćelije. Na taj će način objekt imati vlastitu proizvodnju struje te biti maksimalno štedljiv.

– Računamo da će nam troškovi grijanja i hlađenja zgrade biti vrlo niski. Očekujemo da će nam taj projekt sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – dodala je Mesarić.

Izgradnja Centra za posjetitelje vrijednog gotovo 3,5 milijuna kuna trajat će do kraja 2016. godine. Početkom 2017. uslijedit će opremanje zgrade i otvorenje.

U novom zdanju kraj Muzeja Turopolja trajni smještaj naći će i sama Turistička zajednica. Uz informativni centar, u Centru za posjetitelje naći će se i multifunkcionalna dvorana, suvenirnica, kavana te sanitarni čvor.