Prijava

Vaša prijava

Štrajk u školama djelomično nastavljen, evo kako je u Gorici


Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama koji su u petak započela četiri sindikata obrazovanja i znanosti tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto, djelomično je nastavljen i danas.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar poručio je u nedjelju roditeljima da djeca danas trebaju doći u školu te da ih sindikati nemaju pravo pozivati da ne dolaze za vrijeme štrajka, te uputio roditelje da nazovu školu kako bi provjerili održava li se redovna nastava, ili se nastavlja štrajk.

Što se tiče neopravdanih sati, napomenuo je da “Ministarstvo neće davati neopravdane sate, ali hoće razrednici jer je to u njihovoj nadležnosti.”

foto: Suzana Majstorović
foto: Suzana Majstorović

Provjerili smo kakva je situacija u pojedinim velikogoričkim osnovnim i srednjim školama, u kojima je danas za razliku od petka situacija ipak malo drugačija.

Od osnovnih škola u štrajku su i dalje „Eugena Kumičića“, „Eugena Kvaternika“, „Nikole Hribara“, dok u Osnovnoj školi „Jurja Habdelića“, kako nam je rečeno rade dvije učiteljice.

Škola „Eugena Kumičića“ za sutra je odgodila sve aktivnosti – Izlet za 4. razrede, kazališnu predstavu za 5. razrede, terensku nastavu za 6. razrede.

foto: Suzana Majstorivić
foto: Suzana Majstorivić

Prema odluci sindikalne povjerenice za OŠ Vukovina, nastava u matičnoj i svim područnim školama nastavlja se po redovnom rasporedu.

Neovisno o štrajku zaposlenika, sva djeca koja su došla u školu zbrinuta su.

U Ekonomskoj školi Velika Gorica danas se nastava održava redovno, dok je u Srednjoj strukovnoj školi, Gimnaziji i Zrakoplovno-tehničkoj školi nastava organizirana po posebnom programu.

foto: Suzana Majstorović
foto: Suzana Majstorović

Predstavnici sindikata poslijepodne idu na razgovor u Ministarstvo obrazovanja.

Štrajk organiziraju četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Najavili su da će štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade.

Ministar je u nedjelju izjavio da na razgovorima “neće ponuditi ništa novo već će ponovno ponuditi da sjednu i slože nekakav pravedni model”.