Prijava

Vaša prijava

KAOS U OSNOVNIM ŠKOLAMA U Kumičiću štrajka čak 85 posto nastavnika, a u Habdeliću se stanje mijenja iz sata u sat


Potpuni kaos vlada u većini goričkih osnovnih škola. Roditelji ne znaju je li pametnije poslati svoje dijete u školu ili ne. Zbunjeni su i ravnatelji, kojima je teško dati točan odgovor. Naime, pravo nastavnika za vrijeme štrajka je doći u školu i otići kada želi, čak i prekinuti započetu nastavu.

– Niti sam ne znam koliko će nastavnika doći na posao. Situacija je šarolika, dok jedan dio nastavnika radi, drugi štrajka, a oni koji i rade u svakom trenutku mogu početi štrajkati. Tako je bilo i danas, dvoje nastavnika najavili su da će raditi, a onda odustali. Potpuno je nepredvidivo. U jutarnjoj smjeni imam samo pet nastavnika – priča nam Davor Vidović, ravnatelj Osnovne škole Jurja Habdelića.

Razlog kaotičnosti je i taj što su nastavnici u Habdeliću raspoređeni u dva sindikata. Većina su članovi Sindikata hrvatskih učitelja, čija je povjerenica Nada Vidaković, dok su drugi u Sindikatu Preporod povjerenice Željke Kapec.

Na nastavi je niti 30 posto nastavnika škole, a učenika čak i manje.

U Osnovnoj školi Eugena Kumičića prosvjeduje čak 85 posto nastavnika.

– Nastava je organizirana s nastavnicima koji nisu u štrajku. Redovito nastavu pohađaju učenici 1.A, 1.B, 1.C i 3.E. Od ostalih učenika jutros je bilo samo petero, dok u poslijepodnevnu smjenu nije došao nitko – kazala nam je ravnateljica Snježana Pavić.

Slična situacija je i u ostalim školama, dok je čista suprotnost škola Eugena Kvaternika gdje su na nastavu stigli svi nastavnici i učenici.

– Štrajk u našoj školi od jučer je završen. Prošli petak i ponedjeljak svi su bili u štrajku. Naši su nastavnici pratili upute sindikata, svi su učlanjeni u Preporod. Nakon što su procijenili da se štrajku ne nazire kraj, odlučili su ga prekinuti, uz podržavanje zahtjeva sindikata – kaže ravnatelj Stanko Čudić.

Štrajk je također završio i u goričkim srednjim školama. Štrajk je i u Srednjoj strukovnoj školi i u Gimnaziji trajao djelomično u petak i ponedjeljak.

– Kod nas je u štrajku bila jedna trećina djelatnika, a za to se vrijeme nastava odvijala prema posebnom rasporedu. Od jučerašnjeg dana situacija se normalizirala i nastava se odvija prema uobičajenom rasporedu – napominje ravnateljica Gimnazije Branka Žugaj.