Prijava

Vaša prijava

Velikogorička 153. brigada HV-a slavi 24. obljetnicu osnutka


– Ponosni smo na ratni put te naše legendarne velikogoričke brigade. Naš osnovni cilj je čuvanje i širenje povijesne istine o ratnom putu, a posebno čuvanje uspomene na 72 poginula pripadnika brigade – ističe predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade Hrvatske Vojske Ivan Mišerić, uoči subotnje obljetnice osnutka te pobjedničke bojne.

153.brigada2

Svečani program počinje u petak, u 8 sati, polaganjem vijenaca na spomen obilježju kod gradskog groblja te na spomen obilježju u vojarni „Satnik Josip Zidar“ u Velikoj Buni. U 9 sati je obilazak Spomen parka 153. Brigade na kojem je u tijeku završetak prve faze izgradnje.

– Spomen park je zamišljen kao mjesto gdje će se moći pregledati i vidjeti sve što je vezano uz ratni put 153. brigade. Podijeljen je u dva dijela. Prvi je otvoreni prostor u kojem će se nalaziti 15-ak eksponata kojima se tijekom Domovinskog rata služila Hrvatska vojska, odnosno pripadnici 153. brigade – kaže Mišerić.

spomen4

Izgradnja Spomen parka temelji se na sporazumu koji su potpisali gradonačelnik Dražen Barišić i ministar obrane Ante Kotromanović o davanju zemlje na korištenje te osiguravanju izložaka za budući Spomen park, kao što je tenk 55, haubica 203 milimetra, topovi, minobacači te MIG-21. U središnjem dijelu parka prema projektu Ivice Ledera stajat će spomenik poginulom hrvatskom branitelju. Kasnija faza izgradnje obuhvaća i izgradnju Spomen doma 153. Brigade u kojoj će biti izložene karte ratnog puta brigade, odore, znakovlje te soba za projekciju filmova. U dodatnoj, osmerokutnoj prostoriji bit će izložene fotografije svih poginulih pripadnika 153. velikogoričke brigade.

Nakon obilaska Spomen parka svečanost se seli kod osmatračnice-zemunice u šumi Kljuka kod Pokupskog a u programu sudjeluju osnovnoškolci iz Velike Gorice te općina Kravarsko i Pokupsko. U 14 sati, kaže Mišerić, vrijeme je za prelazak Kupe.

– Kao što smo prešli 1991. i 1995. godine. Dolazimo u Gornji Bučec, gdje nam je domaćin tamošnje dobrovoljno vatrogasno društvo. U 14 sati položit ćemo vijenac kod spomenika uz pijetet prema svim poginulima – dodao je Mišerić.

Svečanost obilježavanja 24. obljetnice osnutka 153. Brigade završava u 19.30 sati u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, misom zadušnicom za sve svoje poginule i preminule pripadnike.