Prijava

Vaša prijava

Knjige za školsku knjižnicu u Novom Čiču


U Novom Čiču je početkom ove školske godine otvorena suvremeno opremljena osnovnoškolska ustanova. Nova škola dobila je i pripadajuću školsku knjižnicu, no knjižni fond je izuzetno malen pa školarce čekaju gotovo prazne police. Kako škola nije u mogućnosti sama nabaviti knjižnu građu, knjižničarka Jelena Šaban pokrenula je Crowfunding kako bi knjižnicu opremila knjigama. No, knjižnica je od danas bogatija za nove komplete školskih lektira akciju prikupljanja sredstava i knjiga odazvao se i Grad Velika Gorica.

IMG_0989

Došli smo pomoći u opremanju, donijeli samo simbolički nekoliko naslova obvezne lektire i nekoliko knjiga o Velikoj Gorici. Kompleti će stići za nekoliko dana na ove police i to će već biti polovica onoga što knjižnica prema svojoj procjeni treba imati kako bi se djeci omogućilo nesmetano korištenje. Vjerujem da će se i druga polovica uspjeti riješiti vrlo brzo i to putem akcije koju je pokrenula škola.  – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Knjige su u vrijednosti 20 tisuća kuna, a uključuje 6 kompleta obaveze lektire.

„Kontaktirali smo školu i zatražili popis, a pokrit ćemo sve obavezne lektire. S time ćemo olakšati cijelom razredu da ima mogućnost u isto vrijeme posuditi i čitati zadanu lektiru. To ujedno olakšava i roditeljima da ne gube vrijeme i novce u učlanjenje u razne knjižnice nego sve ono što im je potrebno bude dostupno ovdje.  – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za školstvo, predškolski odgoj i sport Krešimir Ačkar.

Spomenuta akcija krenula je prije tjedan dana, a knjižničarka Jelena Šaban oduševljena je odazivom. “Javljaju nam se ljudi iz cijele Hrvatske, nisam očekivala ovakav odaziv, jako sam sretna. Nadam se da ćemo do kraja godine moći djeci ponuditi lektiru, jer je žalosno kad nam svaki dan dolaze i ispituju kada će doći knjige, a ja im na žalost ne mogu ništa odgovoriti.”

Ali, police knjižnice polako se popunjavaju, a jučer je pristiglo i nekoliko kutija knjiga, donacija iz zagrebačke knjižnice Marin Držić. „Knjige je doniralo i nekoliko mještana, a za sada imamo 100-tinjak knjiga.“ – dodala je Šaban i podsjetila kako Crowfunding akcija na Internetu traje do 5.prosinca. Želite li i vi pomoći priključiti se možete u bilo koje vrijeme.

IMG_0988

U ovoj školi, na početku godine bio je i problem s produženim boravkom, budući da škola još nema kuharicu, ali Grad je to riješio na način da su obroci osigurani putem dječjeg vrtića pa je produženi boravak počeo s radom. Gradonačelnik Barišić najavio je da će uskoro početi raditi i kuhinja kako bi sva djeca koja žele mogla koristiti uslugu obroka u školi.

Ravnatelj Krešimir Matešin istaknuo je kako škola funkcionira jako dobro.

„Jer sad svi imamo mjesta u učionicama i u školskom prostoru, a nadam se da će kruna svega biti za Dan grada. Majstori užurbano rade na izgradnji nove školske dvorane, a onda će to biti jedna od najmodernijih škola u Hrvatskoj sa svim sadržajima.“