Prijava

Vaša prijava

U Ščitarjevu memorijal za Tihomira Tomašića – Tihicu


Turopoljska udruga skauta – Izviđački odred „TUR“ četvrtu godinu za redom organizira Memorijal posvećen izviđačkom voditelju i hrvatskom branitelju Tihomiru Tomašiću – Tihici, pogubljenom 1991. na Ovčari. 4. memorijal „NITKO DA NE DOĐE, DO PRIJATELJ DRAG“ bit će održan u Ščitarjevu, u subotu 10. listopada.

– Ime ovog heroja Domovinskog rata koji je Hrvatsku branio na Sajmištu u Vukovaru, jednom od najtežih dijelova obrane grada heroja, a ne u Kurilovcu gdje je odrastao, učenici velikogoričkih osnovnih škola na žalost neće pronaći u udžbeniku zavičajne nastave iz prirode niti iz povijesti. Zato uspomenu na njega nastoje očuvati Velikogorički skauti – kaže organizator i izviđački starješina Alen Konjević.

Otvorenje Memorijala je u 10 sati na sportskom igralištu Osnovne škole, a završetak u 17 sati uz podjelu priznanja najboljima te zahvalnica svima na sudjelovanju i pomoći u provedbi Memorijala.

Stih iz pjesme ‘Moj grob’ Ivana Gorana Kovačića

Naziv memorijala zapravo je stih iz pjesme „Moj grob“ Ivana Gorana Kovačića, koji nas upućuje na zajedničku grobnicu na Ovčari u kojoj je pronađeno tijelo Tihomira Tomašića, a sudionici bi upravo u ovom stihu trebali prepoznati poziv upućen upravo njima, s kojima velikogorički skauti svake godine u jesen žele podijeliti radost druženja, kretanja, igre i natjecanja … zdravog i aktivnog života!

– Ovogodišnji memorijal organiziramo u suradnji s Osnovnom školom Ščitarjevo, Arheološkim muzejem iz Zagreba i Muzejem Turopolja, udrugom Andautonija te dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Velike Gorice i Ščitarjeva – ističe Konjević.

U natjecateljskom dijelu memorijala nastupit će izviđači iz Koprivnice, Karlovca, Duge Rese i Zagreba te učenici velikogoričkih osnovnih škola i najmlađi članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada. Očekuje se oko 150 sudionika, a na provedbi aktivnosti angažirano je tridesetak starijih skauta, roditelja i prijatelja velikogoričkih skauta.

U slučaju kiše, aktivnosti u školi

Skautima je pomoć u organizaciji i provedbi aktivnosti pružila osnovna škola Ščitarjevo u kojoj će aktivnosti biti održane u slučaju kiše, a gdje će sudionicima biti organiziran ručan i poučno predavanje o povijesti naselja i župe Ščitarjevo, Arheološki muzej koji je sudionicima omogućio posjet Arheološkom parku Andautonija, te edukativne radionice i stare antičke igre, Muzej Turopolja, Udruga Andautonija, DVD Ščitarjevo i DVD Velike Gorica. Prijevoz autobusom do Ščitarjeva i nazad za učenike velikogoričkih osnovnih škola osigurat će Grad Velika Gorica.

Sudionici će tijekom dana imati priliku obići Arheološki park Andautinija, rimsku kuću mirisa, etno kuću Muzeja Turopolja, etno postav u prostorima Osnovne škole Ščitarjevo i postav kostima i oružja rimske vojske u prostorima Udruge Andautonija.

Svi su pozvani da na memorijal dođu odjeveni u Rimljane, pa će na početku memorijala biti izabran najbolje ili najvjernije odjeveni „Rimljanin/Rimljanka“.

Memorijal se svake godine održava u drugom dijelu Grada Velike Gorice, s namjerom da sudionici kroz kretanje, igru i zabavu što bolje i cjelovitije upoznaju grad.

Natjecateljske discipline:

IZVIĐAČI: Određivanje azimuta pomoću kompasa, Podizanje šatora, Vezanje čvorova s primjenom, Signalizacija zastavicama, Paljenje vatre, Prva pomoć, Kvizovi znanja (Skautski pokret, Turopolje, Tihomir Tomašić, turopoljske riječi)

POLETARCI I UČENICI: Orijentacija i kretanje po karti, potraga za tajnovitim predmetom, igre starih rimljana, igre spretnosti, koncentracije i brzine, poligoni s preprekama, podizanje šatora te natjecanje na vatrogasnom poligonu.


Obilazak grada Zagreba