Prijava

Vaša prijava

Stiže nam ‘Svoga tela gospodar’


Glumci varaždinskog HNK u ponedjeljak u Veliku Goricu donose „Svoga tela gospodar“, tragikomičnu predstavu prema noveli Slavka Kolara. U ovoj seoskoj drami građenoj gotovo isključivo na elementima humora i satire, Kolar opisuje negativne strane ljudske naravi, ali ruga se tiho, bez zlobe.

U predstavi igraju Ljubomir Kerekeš, Sunčana Zelenika Konjević, Jan Kerekeš, Monika Roth / Nikolina Hercerg, Darko Plovanić, Zdenko Brlek, Ljiljana Bogojević, Nikolina Herceg / Monika Roth, Ozren Opačić, Mirela Videk, Mirjana Sinožić i Hana Hegedušić.

– To je priča o dvoje nesretnih mladih ljudi koji pukim slučajem moraju biti oženjeni jedno za drugo. Predstava je na kajkavskom jeziku što joj daje jedan šarmantan štih. Nadam se da ćemo se Goričanima predstaviti u najboljem mogućem sjaju – kaže Hana koja utjelovljuje lik Rože.

– Roža je na žalost šepava od rođenja pa je njezini roditelji ne mogu baš udati kako bi željeli, pa joj ne preostaje drugo nego udati se za Ivu koju glumi Jan Kerekeš, a tko je on neka najbolje doznaju vaši čitatelji – dodaje glumica Hana Hegedušić.

U djelu Svoga tela gospodar možemo prepoznati svu tragikomiku gramziva života. Mladi je Iva skrivio uginuće krave Rumenke, jedinog blaga u obitelji, pa ga otac Jakob ženi starijom, nelijepom i k tome šepavom Rožom iz bogate obitelji, kako bi u miraz dobio junicu. Iva pristaje na ženidbu bez ljubavi, ali brak ne konzumira, jer je „svoga tela gospodar“. Roža pak, uz pomoć coprije pokušava steći naklonost muža, ali je otkrivena u naumu, pa umjesto nježnosti, dobije batine. „Barem po batinama“, reći će Roža, „znat ću da sam mu žena“.

Predstava igra u ponedjeljak u dvorani Gorica od 20 sati.