Prijava

Vaša prijava

Brutalne prijevare sve češće, ovoga se pazite!


Sve veći broj građana postaju žrtve prijevara koje su se pojavile posljednje vrijeme. Iz policije ističu kako najviše stradavaju stariji ljudi.

„Upozoravamo građane da smo u posljednje vrijeme zabilježili nekoliko prijevara u kojima su oštećeni većinom osobe starije životne dobi, a način počinjenja je većinom isti“, ističu iz policije, opisujući cijeli postupak prijevare.

Ne otkrivajte PIN!

A lopovluk započinje ovako: Počinitelj nazove potencijalnu žrtvu, lažno se predstavi kao zaposlenik jedne od banaka te navede kako joj je netko pokušao ukrasti novac s računa ili da je uspio ukrasti novac. Nakon toga, oštećenog zatraži da pripremi kartice zajedno s PIN-om tekućeg ili deviznog računa, s izlikom kako to traži da ne bi došlo do daljnje zlouporabe kartica. Potom se dogovori s oštećenim kako će zaposlenik banke doći do njegove adrese i preuzeti kartice. Nakon što počinitelj preuzme kartice od oštećenog, na bankomatima podigne maksimalni raspoloživi iznos.

„Kako bi spriječili počinjenje ovakvih kaznenih djela, upozoravamo građane da nikome, ni telefonom, ni direktno, ne govore svoje PIN-ove, čak niti službenicima u banci te da nikome ne daju svoje kartice jer postoji velika vjerojatnost zlouporabe.“, savjetuje policija te upozorava  na još  jednu vrstu prijevare.

Ulaze u stan na prijevaru

„Također upozoravamo građane na krađe počinjene na drzak način, u kojima se počinitelji lažno predstavljaju kao zaposlenici javnih poduzeća ili im nude na prodaju razne uređaje i usluge te tako uđu u stan ili kuću oštećenih, gdje iskoriste njihovu nepažnju i otuđe novac ili nakit. Počinitelji ovakvih kaznenih djela su većinom mlađe muške ili ženske osobe starosti od 20 do 30 godina.“, dodaje policija savjetujući građane da u stan ne puštaju nepoznate ljude.

U slučaju da uz sve ove preporuke ipak postanete žrtva prijevare, pokušajte zapamtiti što više detalja o izgledu osobe te odmah obavijeste policiju na broj 192.