Prijava

Vaša prijava

Sunce ipak okupalo 14. Gastro Turopolja


Tmurno i kišno vrijeme koje je ovih dana pohodilo Veliku Goricu nije išlo u prilog organizatorima tradicionalne manifestacije koja već 14 godina zaredom prezentira najbolje kulinarske specijalitete Turopoljskih kuhara i kuhinje. 14. Gastro Turopolja u organizaciji Turističke zajednice Velike Gorice i Udruženja obrtnika grada Velike Gorice, a pod visokim pokroviteljstvom grada Velike Gorice i ove godine je ispunio sva očekivanja i onih najstrožih kušača dobre hrane. Ovogodišnji Gastro ugostio je stare velikogoričke prijatelje iz Slovenije, točnije nekadašnje bratske općine Trebnje, a bili su tu uvijek dragi gosti Velike Gorice iz Omiša odnosno Korčule.

Uz brojne velikogoričke restorane i kuhare ove se godine Velikogoričanima predstavilo i udruženje obrtnika Korčula – Lastovo sa dalmatinskom kuhinjom. Dalmatinska kuhinja je u Turopolju oduvijek bila odlično prihvaćena a ove godine su Velikogoričani imali priliku isprobavati slanu ribu, riblju paštetu sa kaparom i motrom. Motar je trenutno hit Dalmatinske kuhinje, a radi se o travi koja raste tik uz more, a koja se bere u maju mjesecu, blanšira i stavlja u ocat. Osim slane ribe i paštete, Velikogoričanima su ponuđeni i specijaliteti od lignji i kozica, a iz Blata su posebno za ovu prigodu stigle breskve, hrustule, cukarine, te specijalitet iz Blata na Korčuli Lumblija. Lumblija je kolač kruholikog oblika koji svoju povijest nosi nekoliko stotina godina unazad. “Blaćani će vam reći da je lumblija proizvod svega onog lijepog, zdravog i domaćeg što je siromašni seljak kroz godinu dana odvajao i sačuvao za te dane kako se ne bi zaboravilo na sve one drage ljude kojih više nema na ovome svijetu.”

Ana Hodak Medved 4
Naravno, da Korčulani u svojoj dvanaestoj uzastopnoj godini gostovanja na velikogoričkom Gastru nisu zaboravili ni na maslinovo ulje, travaricu i svoja kvalitetna vina koja smo mogli isprobati na njihovom štandu.

Vrlo zadovoljan ovogodišnjim Gastrom bio je i dopredsjednik udruženja i predsjednik Ceha ugostitelja Vladimir Birek: “Organizacija je zahtjevna kao i svake godine, a i ove godine je sve na visokoj razini jedino nam nedostaje koji stupanj više.  Turopolje se doista ima čime pohvaliti, a na ovogodišnjem Gastru prisutno je 14 ugostitelja iz našeg grada, nekoliko slastičara, tu su i lovačka i vatrogasna društva, a ove godine imamo i natjecanje u pripremanju Turopoljske kotlovine za koje se prijavilo čak 27 ekipa.”
Uz brojne kuhare i restorane Velikogoričanima su se predstavili i članovi KUD-a Novo Čiče koji su ponudili specijalitet slatkovodne ribe – šaran na rašljama. Na naše pitanje o tajni pripreme Novočičani su se našalili kako je glavni začin za ovaj specijalitet Vegeta i kako se nadaju da će im Podravka za iduću godinu poslati za ovu reklamu barem pregače odnosno prsluke.

Ovogodišnji Gastro posjetila je i najviša delegacija Zagrebačke županije predvođena županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom županijske skupštine Draženom Bošnjakovićem. Naravno njihov današnji domaćin bio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

foto: facebook
foto: facebook

Župan Zagrebačke županije pohvalio je manifestaciju naglasivši da je Zagrebačka županija gastronomska riznica Hrvatske. Župan Kožić se naglasio da upravo ovakvi događaji pokazuju i tradiciju hrvatskog naroda kao što je i ova velikogorička tradicija nedjeljnog ručka. Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković također je u kratkoj izjavi pohvalio manifestaciju, kao i tradiciju očuvanja ovakvih priredbi u kojima naši ljudi predstavljaju autohtone recepture i promoviraju svoje gradove i samu županiju.

Gradonačelnik Velike Gorice bio je vrlo zadovoljan priredbom: “Jako sam zadovoljan, i ove godine unatoč teškoćama s vremenom uspjeli smo organizirati još jednu lijepu i kvalitetnu priredbu na radost svih Velikogoričana ali i naših ugostitelja. Velikogoričani pokazuju da su se naviknuli na Gastro i da im je ta gospodarsko – ugostiteljska – turistička priredba prirasla srcu i rado se pojavljuju na istoj. Drago mi je da smo svi zajedno ovdje na središnjem mjestu u našem gradu, a iznimno sam zadovoljan i činjenicom da ova manifestacija već drugu godinu zaredom poprima i međunarodni karakter.”

I ovogodišnji 14. po redu Gastro Turopolja potvrdio je da je ova manifestacija izrasla izvan okvira i grada i županije koje s ponosom predstavlja, a organizacijom i posjetom postaje još jedan od promotora turističke i gastronomske ponude Hrvatske. Stoga smo uvjereni da će već slijedećih godina vrijedni organizatori i grad Velika Gorica ponuditi još jedan kvalitetan iskorak u organizaciji, a većina se zadovoljnih posjetitelja razišla sa isčekivanjem novih kulinarskih iznenađenja velikogoričkih ugostitelja na slijedećem Gastru.  Opširnije o natjecanju i ostalim događanjima na ovogodišnjem Gastru pročitajte u novom besplatnom Reporteru izlazi odmah u prvom tjednu studenoga.

galerija fotografija: