Prijava

Vaša prijava

Goričani od danas mogu besplatno puniti svog električnog ljubimca


Grad Velika Gorica u suradnji sa tvrtkom VG Komunalac i Razvojnom agencijom VE-GO-RA organizirao je prvi gorički dan E-Mobilnosti. Program je započeo predstavljanjem projekta „Pametni grad“.

„¸E-punionice su samo dio projekta Pametnog grada, koji su ponajprije vezani uz infrastrukturu. Napravili smo plan razvoja širokopojasne infrastrukture i nominirali projekt težak 15 milijuna eura, a tu su i projekti vezani uz sigurnost, promet i kvalitetu života građana“, rekla je direktorica VG Poduzetničkog centra Suzana Krstić.

Svi zainteresirani posjetitelji mogli su sjesti za volan elektro-auta, te se okušati u vožnji. U sklopu dana E-mobilnosti otvorena je i prva E-punionica u našem gradu.

„Otvorili smo prvu od pet e-punionica koje će biti strateški raspoređene u gradu. Time se definitivno potvrđujemo i dokazujemo kako smo eko regija i grad koji je ekološki osviješten“, napomenuo je gradonačelnik Dražen Barišić, podsjetivši da Grad već ima nekoliko električnih vozila.

Inače, projekt e-punionica podržao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond također sufinancira i nabavu električnih i hibridnih vozila, a da je interes za takvom vrstom natječaja iznimno velik govori i slučaj da su u kratkom roku zatvorili prijave na ponovljeni javni poziv za nabavu takvih vrsta vozila za građane.

„Fond je sufinancirao izgradnju pet punionica u Velikoj Gorici sa 120 tisuća kuna, od 400 tisuća kuna koliko smo imali na raspolaganju. Građani i poslovni sektor razumiju koliko je taj projekt važan“, kazala je Irena Dubravec, voditeljica Službe za sustavno gospodarenje energijom Fonda.

Struja besplatna dvije godine

Vozači će nakon dovršetka projekta svoja električna vozila moći puniti na pet lokacija. Riječ je o usluzi koju će građani moći koristiti besplatno prve dvije godine.

„ U pitanju je južni dio parkirališta kod Vatrogasnog doma, na parkingu Pučkog otvorenog učilišta, kraj VG Goričanke, na Trgu Stjepana Radića te kod zelene tržnice“, podsjetio je Josip Kolarec iz VG Komunalca.

Punionice neće biti na raspolaganju samo za automobile, već i za elektro skutere i bicikle, a svaki će vlasnik vozila dobiti svoju identifikacijsku karticu putem koje će se pratiti potrošnja energije punionice. Tako je prvu takvu karticu gradonačelnik Dražen Barišić danas uručio Vinku Huzjaku, vlasniku elektro vozila Tesla.

Projektom vrijednim 450 tisuća kuna Velika Gorica se pridružuje 17 hrvatskih gradova koji trenutno pružaju javno dostupnu uslugu punjenja. E-punionice omogućit će punjenje baterije tipičnog gradskog električnog vozila u trajanju do 60 min.

Galerija fotografija:


Vojkovi dani u Donjoj Lomnici