Prijava

Vaša prijava

Zmaj Brezanski na Matičinom četvrtku


U muzeju Turopolja sutra je na rasporedu 147. Matičin četvrtak, na kojem će predavati Ivan Nađ, Zmaj Brezanski od Hrvata, član Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Tema susreta je Gvozdansko 1578. – Svetište hrvatskog junaštva.

„U spomen na opsadu hrvatskog grada Vukovara i na žrtve tog nemilog događaja, Ivan Nađ podsjetit će nas na svjetski poznate povijesne opsade: na opsadu Rimljana te pogibiju branitelja i stanovnika židovske utvrde Massada, na tragediju Alamoa u ratu za nezavisnost Texasa, na tursku opsadu Sigeta 1566. i herojske smrti branitelja na čelu s Nikolom Šubićem Zrinski – Sigetskim, a sve kao uvod u predavanje o prešućivanoj prošlosti i blistavom junaštvu hrvatskih branitelja u obrani utvrde Gvozdansko, jednoj od posljednjih pounjskih utvrda, koja je postala i simbolom „predziđa kršćanstva“, kažu iz Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica.

Središte predavanja je višemjesečna opsada i obrana Utvrde, koju je činilo 300 branitelja, stalnih stražara-hrvatskih haramija i nekolicina kranjskih puškara, predvođenih iskusnim i hrabrim kapetanima, te pomoć rudara iz obližnjih rudnika sa ženama i djecom, koji u Utvrdi pronađoše zaštitu pred osvajačima.

„U prilog tome idu i zapisi turskih pisara sačuvani u hrvatskim arhivima, koji svjedoče o prizoru koji nije ni priča, ni legenda, već istina o okrutnoj i časnoj sudbini hrvatskih branitelja, koja je ganula čak i turske zapovjednike koji odlučiše braniteljima Utvrde odati vojne počasti, te dati nalog da ih se, uz pomoć katoličkih svećenika, pokopa po kršćanskom obredu.“, dodali su iz Matice hrvatske, pozivajući naše čitatelje da dođu na predavanje.