Prijava

Vaša prijava

Provedba projekta ”Engleski i njemački u strojarstvu i prometu interaktivno – EDSIPI@”


Danas je u prostoru Srednje strukovne škole u Velikoj Gorici održan sastanak radne skupine za izradu priručnika engleskog i njemačkog jezika. Sastanak je zapravo nastavak provedbe projekta ”Engleski i njemački u strojarstvu i prometu interaktivno – EDSIPI@”, projekta kojeg je Srednja strukovna škola Velika Gorica započela u svibnju ove godine sa svojim partnerima: Strojarska i prometna škola Varaždin (nositelj projekta), Školom za cestovni promet Zagreb, Strojarskom tehničkom školom Fausta Vrančića Zagreb i Srednjom školom Zlatar. Prvi dio sastanka bio je rezerviran za prezentaciju pojmova, termina i uputa kako sve lakše usvojiti na engleskom jeziku (primjerice, načini obrade termina), a to je elaborirala elokventna Velikogoričanka dr.sc. Ivana Špiranec, viši predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Drugi dio sastanka s materijom na njemačkom jeziku zajednički su odradile nastavnice iz Zagreba, Sanja Đolonga, prof. (srednja škola) i Tihana Hoster, prof. (osnovna škola).

Projekt je osmišljen tako da podiže razinu znanja i kompetenciju učenika za strani jezik u struci. U tu svrhu formiran je interdisciplinarni tim u kojem su verzirani stručnjaci za pojedine discipline: analitičari, metodičari, informatičari, inženjeri strojarstva, inženjeri prometa, predstavnici realnih tvrtki, nastavnici strukovnih predmeta i nastavnici stranih jezika. Takav tim će izraditi adekvatne nastavne materijale u skladu s Hrvatskim klasifikacijskim okvirom, planom i programom strukovnih predmeta te potrebama tržišta rada. Ovaj projekt bit će prva stepenica na putu otklanjanja manjkavog specifičnog (ne)znanja stranih jezika s područja struke kod učenika srednjih strukovnih škola. U tu svrhu nabavljena je informatička oprema, izrađeni su nastavni materijali, odnosno priručnici za područje prometa i logistike te strojarstva, na temelju kojih se trenutno rade priručnici struke na engleskom i njemačkom jeziku. Jednako tako važna je izrada interaktivnog portala (u pripremi), preko kojeg će i škole koje ne sudjeluju u projektu imati mogućnost korištenja novo razvijenih nastavnih sadržaja.

Priručnik je, ipak, prije svega, namijenjen za područje strojarstva, prometa i logistike na stranim jezicima za slijedeća zanimanja: tehničar za vozila i vozna sredstva, strojarski računalni tehničar, automehatroničar, tehničar cestovnog prometa, tehničar za logistiku i špediciju, vozač motornog vozila. Sudjelovanjem u ovom projektu Srednja strukovna škola Velika Gorica  potvrđuje svoju spremnost da svoje učenike obrazuje u skladu s potrebama tržišta rada. Njeni učenici će sa stečenim znanjima i vještinama lakše naći svoj profesionalni put, odnosno izgraditi karijeru, neovisno od toga da li će nastaviti daljnje školovanje ili se zaposliti.

Projekt ”Engleski i njemački u strojarstvu i prometu interaktivno – EDSIPI@” sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013., sheme za dodjelu bespovratnih sredstava – Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenljivim potrebama tržišta rada (gospodarska faza II). Vrijednost projekta je 1.957.413,03 kn, od toga 1.729.434,13 kn (88.4%) predstavlja financijsku potporu Europske unije, u skladu s ugovorom sklopljenim s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, kao posredničkim tijelom razine 1 i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, kao posredničkim tijelom razine 2. Preostalih 227.978,90 kn financira Strojarska i prometna škola Varaždin i njezini partneri. Projekt će trajati 12 mjeseci, od 05. svibnja 2015. do 05. svibnja 2016. godine.

Galerija fotografija: