Prijava

Vaša prijava

KUD Stari grad Lukavec za 15. rođendan poklanja gala koncert


KUD Stari grad Lukavec osnovan je 2000. godine i okuplja 80 aktivnih članova u raznim sekcijama – dvije dječje, jednoj odrasloj plesačkoj, vokalnoj i tamburaškoj. U nedjelju će svečanim koncertom u Velikoj Gorici svi zajedno proslaviti 15. rođendan društva.

„Predstavit ćemo se velikim kocertom u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta koji će početi u 17,30 sati, a ulaz je besplatan. Na njemu ćemo prikazati većinu svojih koreografija, a nastupit će i svirači i plesači. Ovih 15 godina prošlo nam je u jednom pozitivnom ozračju i veselom raspoloženju, uz puno putovanja, koncerata, druženja i stjecanja novih poznanstava. Sve u svemu, kad bi čovjek podignuo kredit na 15 godina i ako bi on tako brzo prošao, to bi bilo jako dobro“, našalio se predsjednik KUD-a Stjepan Šajnović.

Nose ime jedine zidane utvrde u Turopolju

Iza njih je uspješan i predan rad, kakav i priliči ljudima koji nose ime jedine zidane utvrde u Turopolju, utvrđenog dvorca u kojem se branila i pisala povijest ovog kraja, od Turaka do plemenitaških «spravišća», skupština Plemenite općine turopoljske.

Pet godina za redom KUD predstavlja svoj grad na županijskim smotrama folklora, a 2009. godine nastupao je i na državnoj smotri, poznatim Đakovačkim vezovima. Društvo je sudjelovalo i na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, a od inozemnih gostovanja posebno mjesto zauzimaju festivali u Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Grčkoj, Tunisu, Turskoj, odakle se društvo vratilo s brojnim medaljama i priznanjima. 

Tradiciju prenose na mlađu generaciju

Prva postava KUD-a ima osam koreografija s kojima se može predstaviti u raznim prilikama, a vokalna sekcija u svom opusu ima 20-ak glazbenih brojeva, koje može izvesti samostalno u bilo koje vrijeme. KUD posjeduje i veliki fundus narodnih nošnji. Njegujući stare pjesme i plesove, društvo čuva tradiciju od zaborava i sve tradicijske vrijednosti, znanja i baštinu prenose se na mlađe naraštaje kako bi ostali sačuvani za sva vremena.

„Radimo već sa djecom od tri godine starosti pa na dalje. Imamo 25 klinaca koji plešu i oko 20 koji sviraju, tako da moramo biti zadovoljni.“, kazao je Šajnović, najavljujući kako će društvo biti aktivno i za predstojeće blagdane. Građanima 10. prosinca u crkvi u Lukavcu tako priređuju adventsko božićni koncert, a otići će i na nekoliko gostovanja.

foto: kulturavg.hr
foto: kulturavg.hr

PREDSTAVLJEN NOVI ZIR