Prijava

Vaša prijava

Pokupsko dobilo jedinstvenu toplanu u Hrvatskoj, a mještani mogućnost zarade


U Pokupskom je otvorena prva toplana na biomasu u Hrvatskoj u vlasništvu Općine. Toplinski sustav snage jednog megavata počeo je grijati kućanstva i institucije u centru mjesta. Grijanje je priključeno u osnovnoj školi, vrtiću, šumariji, zgradi Općine te mjesnoj trgovini.

Toplana biomasa Pokupsko otvorenje06

„Toplana za sada grije 30-ak domaćinstava, dok u najavi imamo još toliki broj. Naime, u drugoj fazi, toplinski sustav širit će se na donji dio Pokupskog, odnosno na naselja Kaurići.“, kaže načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić.

Projekt je vrijedan 12 milijuna kuna, a najvećim dijelom je financiran iz IPARD  programa Europske unije, u okviru mjere 301 „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ .

„U Pokupskom je napravljen jedan pionirski, ali povijesni posao. Ovakvih objekata će u budućnosti biti sigurno više. Gorica ima jedan zastario sustav, kakav je u ostalom i u mnogim hrvatskim gradovima. Najteže ga je prihvatiti zato što naši sugrađani imaju visoke račune grijanja. Velika Gorica ima svoje razvojne planove prema kojem ćemo dobiti moderan sustav grijanja“, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Toplana biomasa Pokupsko otvorenje

Troškovi grijanja niži i do 40%

Zahvaljujući biotoplani, troškovi grijanja u Pokupskom trebali bi se smanjiti za 30 do 40%. Priključak na toplanu potrošači trebaju platiti oko 3.000 eura, ali tek oni koji se nisu priključili u prvoj fazi.

„Korisnici su dobili jedno gotovo rješenje, ne samo u smislu konfora grijanja već i uz mogućnost štednje. Ovdje se radi o spoju znanja, struke i političke volje. Očekujem da će u Hrvatskoj biti tisuću ovakvih projekata, istaknuo je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Toplana biomasa Pokupsko otvorenje01

Mještani mogu prodavati biomasu

Općina Pokupsko je pokrenula i regionalni projekt izgradnje sabirno-distribucijskog centra za biomasu. Svi koji to žele moći će prodavati vlastitu drvnu masu, ali i sve ostalo što se može spaliti i omogućiti dodatne kilovate topline.

„Mještani od sada imaju prilike prikupiti različitu biomasu, od granja, raslinja te za to dobiti određenu naknadu. Mi ćemo na taj način jeftinije doći do sječke kojom ćemo grijati kućanstva.“, zaključio je Škrinjarić.

Galerija fotografija: