Prijava

Vaša prijava

Barišić osudio novi vandalski čin u gradu


Umjetničke grafite posvećene Vukovaru i generalima Gotovini i Markaču koje su na garaži u Tuđmanovom parku još 2011.godine nacrtali članovi Bad Blue Boysa, proteklih je dana netko išarao crvenim sprejem. Na jednome zidu napisano je ‘Ustaša rođen u Srbiji je četnik’, a na drugome ‘War is fuc*ing hell’. Vandalski čin osudio je gradonačelnik Dražen Barišić.

foto: Petra Rožić

„To su dva grafita koja su izraz subkulture. Oni nisu niti narušavali niti ugrožavali ničije osjećaje ili ideale. U pitanju su dobronamjerni grafiti koje su napravile očito mlađe, kvalitetnije osobe. Kroz umjetnost su htjele izraziti svoja razmišljanja o trenutnoj hrvatskoj i povijesnoj, ali i političkoj situaciji“, rekao je Barišić.

foto: Petra Rožić

Ovo, međutim, nije prvi slučaj vandalizma u gradu. Bilo je tu i trganja japanskih trešanja u Kolodvorskoj ulici, devastiranje etno kuće u Gradićima pa provala i pljačka u prostorije kulturno umjetničkog društva Šiljakovina i druge. Gradonačelnik napominje kako vandalizam Grad nastoji suzbiti kroz programe prevencije društveno neprihvatljivog ponašanja te da je takvih slučajeva sada ipak manje.

„U suradnji s policijom i našim upravnim odjelom radimo na suzbijanju i prevenciji. Pozvao bih naše sugrađane da svojom kritikom i ponašanjem i sami utječu da se ovako nešto više ne bi događalo. Pozivam i autore grafita u svoj ured kako bi se dogovorili za njihovu obnovu i zaštitu jer oni predstavljaju kulturno bogatstvo i nasljeđe našega grada“, istaknuo je Barišić.

Galerija fotografija: