Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan AIDS-a


Svake godine 01. prosinca obilježava se Svjetski dan AIDS-a s ciljem podizanja svijesti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. Ovo je prilika da se javnost upozna o značaju pandemije i poticanju napretka u prevenciji, znanju, zaštiti i liječenju HIV/AIDS-a u svim zemljama širom svijeta.

Voli i budi zdrav” tradicionalni je slogan kampanje HUHIV-a koja se provodi u sklopu aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a. Ove godine u Hrvatskoj ujedinili su nacionalne kampanje „Voli i budi zdrav“ udruge HUHIV i „Znanje pobjeđuje“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH te uz podršku brojnih partnera. Cilj kampanje je informirati i educirati posebice mlade, ali i sve građane o rizicima i načinima zaštite, promovirati antidiskriminaciju te unaprijediti sustav savjetovanja i testiranja na spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj.

Foto: stlucianewsonline.com
Foto: stlucianewsonline.com

Kampanja se provodi u suradnji s brojnim institucijama, organizacijama civilnog društva te stručnjacima i partnerima diljem Hrvatske. Na taj način želi se osvijestiti što veći broj građana na postojanje HIV infekcije i drugih spolno i krvlju prenosivih bolesti u našoj zemlji, da Hrvatska kao turistička i tranzicijska zemlja nije izuzeta iz kretanja zaraznih bolesti u svijetu te da se uz kvalitetnu brigu, svjesnost i znanje može utjecati na prevenciju, vlastito i tuđe zdravlje te dug i kvalitetan život bez obzira na rezultate testiranja. Ovom kampanjom HUHIV obilježava Svjetski dan AIDS-a te vedrim i pozitivnim stavom šalje korisne i edukativne poruke mladima i općoj populaciji.

Pravovremeno testiranje omogućuje ranu dijagnozu, uspješnije liječenje i smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija te pomaže u sprečavanju prijenosa.