Prijava

Vaša prijava

Općina Lekenik mogla bi postati najrazvijenija u regiji


Prema povučenim sredstvima iz EU fondova i planiranim investicijama, općina Lekenik mogla bi postati jedna od najrazvijenijih u regiji. Naime, „Poduzetnička zona Marof“ u Lekeniku projekt je na kojem se radi već 10 godina, a prije godinu dana podržan je i od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od oko 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 32 milijuna kuna, a ostatak financira sama Općina. 

1. detaljna namjena povrsina

Poslovna zona prostire se na 40 hektara, a poduzetnicima će biti na raspolaganju 38 parcela veličine od 5.000 do 7.000 kvadratnih metara. Radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja iduće godine, a prema riječima načelnika Ivice Perovića, mogli bi završiti i prije planiranog roka jer im vrijeme ide na ruku. Uređuje se kompletna infrastruktura: elektroinstalacije, javna rasvjeta, telekomunikacija, plinovod, vodoopskrba, sanitarna i oborinska odvodnja, te prometnice.

Blizina autoceste A11 kao i lokacija na glavnoj prometnici Zagreb-Sisak jedna je od prednosti ove zone za koju su već sada interes pokazali mnogi investitori. No, tek po završetku radova Općina će raspisati javni natječaj za prodaju parcela.

Načelnik je najavio kako će buduće vlasnike parcela osloboditi plaćanja komunalne naknade uz uvjet da zaposle najmanje 5 djelatnika s područja Općine. Prve će godine u potpunosti biti oslobođeni plaćanja, drugu godinu plaćat će 50%, dok će treće godine plaćati 70%. Inače, cijena komunalnog doprinosa je niska na području cijele Općine i iznosi oko 8 kuna, dok su za neke objekte (skladišta) ti iznosi i niži.

Kanalizacijska mreža financirana iz IPARD programa

Nakon izgradnje kanalizacije u poslovnoj zoni, bilo je potrebno izraditi i projekt odvodnje fekalnih voda, stoga se krenulo u izgradnju kanalizacijske mreže. Vrijednost radova iznosi 7 milijuna kuna, a sredstva su povučena iz IPARD programa. U prvoj fazi izgradnja će ići Zagrebačkom, Kolodvorskom, dijelom Posavske i Odranskom ulicom do recipijenta, odnosno do Lekeničkog potoka. Nažalost, postoji i druga strana priče. Naime, prilikom izvođenja radova mnogim mještanima oštećeni su dvorišni ulazi i vrata, a nekima su napuknuli i temelji kuće. Načelnik je upoznat s ovim problemima, stoga su angažirali ovlaštenog nadzornog inženjera koji prati sve radove i bilježi oštećenja koja su nastala. Izvođač radova dužan je obnoviti ili čak izgraditi novi objekt, ovisno o nastaloj šteti.

Planira se investicija od 22 milijuna eura

Općina Lekenik ušla je u EU projekt Hrvatskih voda kojim se planira uvođenje besplatnih priključaka na vodu i kanalizaciju u svim naseljima općine. Ugovor je ove godine potpisala Privreda Petrinja sa Zajednicom ponuditelja, a trenutno je u fazi izrada projektne dokumentacije. Rok za izradu kao i ishođenje potrebnih građevinskih dozvola je kraj sljedeće godine. Nakon toga Općina će projekt, zajedno s Privredom Petrinja, kandidirati na natječaj Strukturnih fondova EU. Ovih 22 milijuna eura je prva procijenjena vrijednost , no studija izvodljivosti će pokazati što će se moći realizirati u prvoj fazi. Prema procijeni, vodoopskrba će se realizirati u većem dijelu naselja, no ostaje pitanje kanalizacije i broj pročistača. Samim projektom će biti predviđeni besplatni priključci, pa će Općina nastojati osigurati sredstva i za njih.

Razgovor s načelnikom općine Lekenik Ivicom Perovićem objavljen je u 346. broju Reportera, a dodatne detalje koje je istaknuo u emisiji “Središnjica” City radija poslušajte putem linka.