Prijava

Vaša prijava

”Potpomognuta komunikacija” kao proces otklanjanja komunikacijskih poteškoća


U sklopu Dana osoba s invaliditetom ”Volim život” u Velikoj Gorici danas je održano predavanje ”Potpomognuta komunikacija”. U Gradskoj vijećnici predavačica je bila doktorica znanosti Jasmina Ivšac Pavliša s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Auditorij su činile samo žene odnosno djevojke, a jedine dvije muške osobe bile su savjetnik za osobe s invaliditetom Darko Matić i autor ovoga priloga. Takav sastav je bio logičan, jer predavanje je bilo uglavnom namijenjeno djelatnicama u odgojnim ustanovama, odgojiteljicama u vrtićima i roditeljima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju (govorni segment).

Jasmina Ivšac Pavliša je vrlo plastično i za sve posve razumljivo objašnjavala govorne poteškoće djece i specifične tehnike za njihovo ublažavanje, ili pak, za potpuno eliminiranje. Složene komunikacijske potrebe postoje kada osoba ne može ostvariti komunikacijske potrebe uobičajenim načinom komuniciranja uslijed različitih razloga koji ograničavaju njezinu sposobnost neovisnog djelovanja u društvu. Govorna disfunkcija odnosno pomanjkanje uobičajenog načina komuniciranja pokušava se otkloniti alternativnom i augmentativnom komunikacijom koje su spojene u zajednički termin – potpomognuta komunikacija. Komunikacija se tretira kao temeljni ljudski kapacitet, a komunikacijske barijere onemogućavaju pojedincu (misli se na sve uzraste): 1. da ostvari interakciju i povezivanje s drugima, 2. da razumije, 3. da uči, dijeli i primjeni znanje, 4. da dostigne i zadrži fizičko i mentalno zdravlje, 5. da sudjeluje primjereno i sigurno u smislenim zanimanjima i aktivnostima i 6. da ima pravedan pristup pravnome sustavu i drugim javnim službama.

Od više definicija pojma potpomognute komunikacije izdvojene su dvije: a) potpomognuta komunikacija je ”integrirana skupina sastavnica koja uključuje simbole, pomagala, strategije i tehnike koje korisnici rabe s ciljem jačanja komunikacije” (American Speech Language-Hearing Association, 1991); b) ”potpomognuta komunikacija je skup postupaka uz pomoć kojih receptivne i ekspresivne komunikacijske vještine pojedinaca postaju najveće moguće za funkcionalnu i učinkovitu komunikaciju.”

Pavliša je predavanje okončala prikazivanjem video uradaka koji su bili 4 crtice iz kliničke prakse, a kao najprihvatljiviju od mnogih ponuđenih aplikacija preporučuje aplikaciju komunikator. Ostatak planiranog termina provela je u razgovoru sa nazočnim auditorijem.

Galerija fotografija: