Prijava

Vaša prijava

Više od pola milijarde kuna u proračunu Zagrebačke županije za 2016. godinu


Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2016. godinu koji iznosi 529.667.046,00 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 76 posto.

Iako se na prvu ovaj rast čini iznimno visokim, on je rezultat je nove metodologije izrade proračuna sukladno uputama Ministarstva financija temeljem kojih Proračun po prvi put uključuje iznose vlastitih i namjenskih prihoda ustanova u zdravstvu i školstvu kao i ostalih proračunskih korisnika. Bez novoiskazanih prihoda izvorni Proračun za 2016. godinu je zapravo 4,32 posto veći u odnosu na rebalans Proračuna iz 2015. godine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić Proračun za iduću godinu ocijenio je kao razvojan, socijalan, realan i ostvariv. Naglasio je i kako je Zagrebačka županija prema čitavom nizu pokazatelja jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj te kako je jedna od tri županije, uz Grad Zagreb, koja više uplaćuje u državni proračun nego iz njega dobiva.

Kao i prethodnih godina najveći iznos izvornog proračuna 123.439.894,00 kn odnosno 39,4 posto namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Kožić je poručio da se nastavlja s kapitalnom izgradnjom u školstvu. „Uskoro nas očekuje otvorenje dvorane u Mariji Gorici te škole u Klinča Selima. Radovi na školi u Bedenici dobro napreduju, a uskoro kreće i gradnja dvorane u Posavskim Bregima te dogradnja škole u Bistri. U idućoj godini radit će se na projektiranju novih osnovnih škola u Jastrebarskom, Dugom Selu i Strmcu“ pojasnio je Kožić izrazivši nezadovoljstvo što resorna ministarstva već nekoliko godina financijski ne podržavaju gradnju škola na području Zagrebačke županije.

Na istoj sjednici donesen je i rebalans Proračuna za 2015. godinu koji iznosi 300.388.773,00 kn i manji je u odnosu na prethodno doneseni Proračun za 4,23 posto. Rebalans je tehničke prirode i donesen je radi smanjenja pojedinih namjenskih prihoda.