Prijava

Vaša prijava

Načelnik goričke policije poziva na blagdane bez petardi i oružja


Kako bi se u blagdansko vrijeme spriječilo ozljeđivanje građana i oštećenje imovine, velikogorička policija i ove godine provodi akciju ‘Mir i dobro’.

Načelnik Kristijan Suša pozvao je građane da tijekom proslave Božića i Nove Godine ne koriste pirotehnička sredstva, za koja ističe da nisu dio blagdanskog ugođaja.

foto: Gorica.hr

Osobito molim građane da ne koriste vatreno oružje niti minsko eksplozivna sredstva radi sigurnosti svih građana. Svi koji kao vozači sudjeluju u prometu mole se da budu tolerantni prema drugim vozačima jer je povećan promet na prometnicama u i izvan grada“, poručio je Suša, ukazujući i na važnost poštivanja prometnih znakova te prilagođavanju vožnje uvjetima na cestama.

Ilegalna pirotehnika je opasna

Upotreba pirotehnike dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja. Najveći broj građana u tom vremenu nabavlja pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali problem je i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena, a koja mogu biti iznimno opasna.

Upravo iz tog razloga policija će poduzimati pojačane mjere sigurnosti oko crkvi i škola, ali i nadzirati prodaju pirotehničkih sredstava u trgovinama i na tržnicama.

foto: youthkiawaaz.com

Tri razreda pirotehnike

Pirotehnička sredstva na temelju učinka i količini eksploziva dijele u tri razreda. Ona I. razreda najmanje su opasna i mogu se prodavati tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina.  Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Zakon o eksplozivnim tvarima propisao je mogućnost kazni za fizičke osobe od tisuću do pet tisuća kuna, a za pravne osobe od 20 tisuća do 40 tisuća kuna.