Prijava

Vaša prijava

FOTO Folklorni ansambl Turopolje slavi 40 godina, evo koje poslastice pripremaju za večerašnji gala koncert


Folklorni ansambl Turopolje Goričanima večeras poklanja veliki koncert u povodu svog 40. rođendana. ‘Pogled u svjetlost’ naziv je koncerta kojim će članovi ansambla predstaviti rezultate svog dugogodišnjeg predanog rada.

Uoči koncerta razgovarali smo s predsjednicom ansambla Zlatom Cundeković te voditeljem tamburaške sekcije Tomislavom Mlinarićem.

foto: Cityportal

„To je naš završni koncert, nakon što smo održali već čitavi niz, a sve u povodu naše 40. obljetnice. Tako smo već imali nastup u makedonskom gradu Prilepu, gdje su nas iznimno srdačno dočekali, baš kao i u našoj Petrinji. Također nastupili smo i u slovenskom Kranju“, priča nam Zlata Cundeković.

Koncert u Pučkom otvorenom učilištu počinje u 19,30 sati. Na repertoaru su 38 koreografija za veliki i dvije za dječji ansambl. Kako je vrijeme koncerta, jasno, ograničeno, uglavnom će predstaviti sjeverni dio Hrvatske, uz dva kola Dalmacije.

„Nekako nam je bilo bliže predstaviti ove naše krajeve. Izvest ćemo 10 točaka i dva intermezza koje će zasvirati tamburaši, kako bi i njima dali priliku za samostalan nastup, a ne samo da su u pratnji“, kaže Cundeković.

Voditelj tamburaške sekcije Tomislav Mlinarić otkriva nam kako će tamburice svirati Čardaš, Sašino kolo te splet slavonskih kola. Također otpjevat će i dalmatinsku pjesmu ‘Zelena naranča’. Ostatak ekipe izvest će pjesme i plesove Posavine i to u bijelim narodnim nošnjama, zatim Banovine, Zagorja, valpovačkog kraja i jasno Turopolja. Posebno će prikazati svadbene običaje Vukomeričkih gorica.

Krenuli kao KUD ‘Ivan Mladen’

Ova vrijedna ekipa temelje je postavila 14. prosinca 1975. godine, od kada su pod imenom KUD ‘Ivan Mladen’ djelovali sve do 22.veljače 1993. godine, kada društvo i dobiva naziv Folklorni ansambl ‘Turopolje’.

Danas imaju 400-tinjak aktivnih članova koji djeluju u sedam plesnih i tri tamburaške sekcije. Već cijeli niz godina njeguju kulturno-umjetničku baštinu svoga kraja i baštinu Hrvata. Ansambl je predstavljao hrvatski folklor na smotrama i festivalima mnogih zemljama: Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Poljskoj, Francuskoj, Turskoj, Engleskoj, Sardiniji, Kanadi, SAD-u, Egiptu, Irskoj, Sarajevu, Portugalu i Australiji.

foto: Cityportal

Ansambl je do sada dobio brojna priznanja i nagrade te osvojio srebrnu medalju u konkurenciji od 52 ansambla na festivalu u britanskom gradu Llangollenu. 1998. godine osvojili su prvo mjesto na Festivalu u talijanskoj Castrovillari. U zemlji i inozemstvu do sada su održali preko 3500 nastupa, od čega samo u 2015. godini 70-ak. Imaju vlastiti veliki fundus narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, a jedini su ansambl u Republici Hrvatskoj koji ima vlastitu radionicu izrade i održavanja narodnih nošnji, koju vodi Tomislav Miličević.

Svoju zanimljivu priču od 1975. godine do danas ispričali su u knjizi koja se upravo nalazi u tisku, a javnosti će je predstaviti već do kraja godine.

Galerija fotografija: