Prijava

Vaša prijava

Svečani koncert ”Pogled u svjetlost” Folklornog ansambla ”Turopolje”


Posljednjim u nizu ovogodišnjih nastupa FA Turopolje je svečanim koncertom ”Pogled u svjetlost” zaključilo 2015. godinu, koja je kompletna bila posvećena obilježavanju 40 godina uspješnog djelovanja ansambla. U dvorani Gorica FA Turopolje je izvelo 10 od 38 koreografija plus dva intermeca tamburaša, vodeći računa o tome da koreografije budu bliske ovdašnjoj publici. Izvedene su: Pjesme i plesovi Banije (”Ja sam mladi Hrastovčan”), Pjesme i plesovi Zagorja (bliže zaprešićkom kraju), Pjesme i plesovi iz okolice Valpova, Bunjevački plesovi, Pjesme i plesovi Posavine (Sunjska Greda), Plesovi iz Konavala, Pjesme i plesovi Šišljavića, Glamočko kolo (nijemo kolo), Pjesme i plesovi Turopolja i Svadbeni običaji Lukinić Brda.

Zanimljivo je da su koreografiju Pjesme i plesovi Zagorja izveli bračni parovi ansambla, a moderatorica koncerta Sonja Šarunić je spomenula kako je u proteklih četrdeset godina unutar ansambla sklopljeno 40 brakova! Kao zanimljivost iznesena je i činjenica da je FA Turopolje u svojim super dinamičnim nastupima uspio dosad polomiti tri pozornice: u Francuskoj, Italiji i kod nas u Lisinskom. Govoreći o visokoj razini izvedbe ansambla slavljenika, moderatorica je kazala da je Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO (nacionalni profesionalni folklorni ansambl) od svih amaterskih društava samo od FA Turopolja zamolio da jednu njihovu koreografiju (Svadbeni običaji Lukinić Brda) uvrste u svoj repertoar!  

Na kraju koncerta Zlata Cundeković, predsjednica FA Turopolje je posebno naglasila: – Naš ansambl nastupa planski i jednako tako planira svoja gostovanja u inozemstvu. Ove godine smo dobili 14 poziva za međunarodne nastupe, međutim mi smo se odlučili prihvatiti jedan poziv od prije tri godine, tek je sada došao na red.

Galerija fotografija: