Prijava

Vaša prijava

Počinje razdoblje ‘blagdanskih krađa’, policija savjetuje samozaštitu


Provala u dom jedno je od najčešćih kaznenih djela čija žrtva može postati bilo tko od nas. Blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja vrijeme je u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite, upozoravaju iz Policijske uprave zagrebačke, na čijem području je samo tijekom prošlogodišnjih blagdana, od 23. prosinca do 8. siječnja, zabilježeno čak 150 provala. Od toga je 40-ak provala bilo u kuće i stanove, nekoliko provala u vikendice, 10-ak u vozila, a 60–ak šupe i podrume.

„Kažnjiva djela događaju se u prijepodnevnim i ranim večernjim satima. Najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci…)“, kažu iz policije.

Stručnjaci ističu kako je nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera, poput zatvaranja vrata balkona i prozora, jedan od osnovnih povoda za krađu. Građane savjetuju da je potrebno razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti.

„Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti ‘Dobar susjed-siguran stan‘, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti koja kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja“, ističu iz policije.