Prijava

Vaša prijava

Goričani najviše čitaju erotsku literaturu, evo s kojim su romanom oduševljeni!


„Naša Gradska knjižnica je u protekloj godini imala preko 10 tisuća članova koji su posudili preko 200 tisuća naslova. To je jedan lijepi pokazatelj interesa naših sugrađana za knjigu“, kazala je ravnateljica Katja Matković Mikulčić, izvojivši najmlađe Goričane kao svoju sve brojniju publiku.

„Velik broj učenika svoju lektiru posuđuje upravo kod nas, s obzirom da su školske knjižnice skromnije opremljene s primjercima lektire“, kaže Matković Mikulčić.

Na Dječjem odjelu knjižnice u 2015. godini najviše su se čitale knjige Sanje Polak i Sanje Pilić. ‘Pedeset nijansi sive’ bio je i ostao najčitaniji naslov za odrasle. Riječ je o četvrtom nastavku erotskog serijala ‘Pedeset nijansi’ E.L. James. Roman je ispričan iz perspektive milijardera Christiana Greya, a kritičari kažu da je još ‘užasniji’ od prethodne knjige koja obiluje nastranim opisima seksa. Trilogija ‘Pedeset nijansi sive’ prodana je od objavljivanja prve knjige 2011. u više od 125 milijuna primjeraka, dok je iznimno uspješan i film snimljen prema prvoj knjizi, zaradivši u kinima 500 milijuna dolara.

„Pedeset nijansi sive je i dalje, rekla bih, fenomen knjiga!, dok su u prošloj godini vrlo tražene bile i knjige ‘Igra prijestolja’, na što je utjecao istoimeni TV serijal“, dodala je ravnateljica.

Od domaćih autora puno su se čitale knjige Pavla Pavličića, Gorana Tribusona, Slavenke Drakulić, Ivice Prtenjače i Davora Rostuhara.

Inače, djelatnici Gradske knjižnice ponosni su na svoju veliku obljetnicu. Ove godine ta gorička institucija proslavlja 130 godina postojanja svoje čitaonice.

„1886. godine, dakle prije 130 godina otvorena je prva čitaonica u Velikoj Gorici. Dakle, mi ove godine slavimo veliki jubilej i cijela će godina tome biti posvećena. U svibnju će ujedno biti i 10 godina od uspostavljanja Dječjeg odjela“, zaključila je Matković Mikulčić.