Prijava

Vaša prijava

Gorički gimnazijalci na natjecanju Aliante 2013.


Učenici Gimnazije Velika Gorica Tamara Miliša i Filip Opetuk te učenici Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića Antonio Jozipović i Luka Vujinović sudjelovali su u drugom krugu međunarodnog natjecanja Aliante 2013, održanog u Švedskoj od 30. lipnja do 5. srpnja ove godine. 

U ukupnom poretku, učenici Gimnazije Velika Gorica plasirali su se na peto, a učenici Srednje škole Ban Josip Jelačić na šesto mjesto. 

Aliante je natjecanje za dvočlane timove učenika srednjih škola starosti od 15 do 19 godina, a cilj mu je podizanje razine znanja o povijesti, zemljopisu, politici, sigurnosnim pitanjima te o Sjevernoatlantskom savezu. Ovakva vrsta znanja učenicima uvelike koristi u daljnjem školovanju te u budućoj profesionalnoj karijeri.

Glavni organizatori i međunarodni koordinatori Aliante 2013 natjecanja su Češka Republika i Jagello 2000, udruga za Euroatlantsku suradnju te nacionalni partneri u pojedinim zemljama, a za Hrvatsku je to Atlantsko vijeće Hrvatske.

Inače, Aliante se održava od 2001. godine, a ove je godine u finalnom dijelu natjecanja sudjelovalo ukopno 40 natjecatelja u 10 timova iz osam europskih zemalja.