Prijava

Vaša prijava

Zagrebački kvartet održao koncert u Velikoj Gorici


Sinoć je u Domu kulture održan jednosatni koncert Zagrebačkog kvarteta na kojem su izvedena dva djela Roberta Schumanna: Gudački kvartet br.1 opus 41 u a-molu i Klavirski kvintet opus 44. u es-duru. U uvodnoj riječi ravnateljica Snježana Špehar je pozdravila nazočne u dvorani i najavila koncert.  Aktualnu postavu Zagrebačkog kvarteta (utemeljen 1919.) čine Marin Maras (violina), braća Philips, Hrvoje (violina) i Davor (viola) te Martin Jordan (violončelo). Nakon nadahnute izvedbe Schumannovog Gudačkog kvarteta, gudačima se u drugom dijelu koncerta na bini kao gost pridružio Petar Klasan (1992.), polaznik Univerziteta za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien). Jedan je od najdarovitijih glazbenika svoje generacije i trenutno je na master studiju (magisterij).

Zagrebački kvartet je u skoro stoljetnom djelovanju nastupao na svim kontinentima, izveo je preko 4.000 koncerata i snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće. Iz mnoštva domaćih i inozemnih priznanja ističe se nagrada za životno djelo ”Vladimir Nazor” dodijeljena povodom 90. obljetnice (2009.).

Po kojim kriterijima su se birale (i biraju) postave Zagrebačkog kvarteta pojasnio je violist Davor Philips: ”Najvažniji kriterij je da su glazbenici vrhunski, ali vrlo važni su i karakteri sve četvorice. Naime, četiri čovjeka provode mnogo vremena zajedno i lagano dođe do trzavica, zbog toga kod njih mora biti visok stupanj slaganja odnosno tolerancije. Novi čovjek u postavi donosi uvijek nešto novo i adaptacija odnosno prijem novog člana je zapravo  rezultat kompromisa. Član kvarteta mora biti solist (individualna prezentacija), ali i komorni muzičar (‘timski igrač’).”

Petar Klasan o svom gostovanju u Velikoj Gorici: ”Meni je pozivom na zajednički nastup Zagrebački kvartet  ukazao veliku čast, jer radi se o izuzetno uspješnom ansamblu s dugom tradicijom. Osim toga, jedno vrijeme proveo sam na studiju s Marinom Marasom, prvom violinom Zagrebačkog kvarteta.”

Galerija fotografija:


Istraživačke igre snijegom