Prijava

Vaša prijava

Istina o Domovinskom ratu ne smije se stavljati pod tepih


Prikaz glazbeno-scenskog djela ‘Bitka za Vukovar- Kako smo branili grad i Hrvatsku’ sinoć je u dvorani Gorica, nakon mnogih gradova u zemlji i inozemstvu prikazan i goričkoj publici.

 

Ovaj izuzetan scenski prikaz u svakom gradu u kojem gostuje ima druge izvođače, te sudionike koji čitaju stihove iz knjiga autora koji su i osmislili ovaj program u želji da se Domovinski rat prestane marginalizirati.

 

Članovi KUD-a „Čiče“ iz Novog Čiča prikazali su plesove Turopolja i Posavine, stihove iz knjiga Damira Markaša Kutine „58-Kako smo branili Vukovar i Bogdanovce’,   te Damira Plavšića ‘Bitka za Vukovar – Ne plači, moj dobri anđele’ čitali su sam autor  Plavšić i Zdenko Sovina, koji nikoga u dvorani nisu ostavili ravnodušnima.

 

Uz navedeno, posjetitelji su mogli pogledati i izložbu ratnih fotografija HOS-a.

Organizatori ovog događaja su grad Velika Gorica i velikogorička HVIDRA, a gradonačelnik Dražen Barišić ističe kako je ova promocija knjiga i predstava „sasvim sigurno jedan od najvrednijih događaja ove vrste jer ovdje nema glume. Upravo ovakvi događaji i dokumenti predstavljaju temelj za razvoj našeg društva. Žrtva kojom je stvorena naša država ne smije nikada biti zaboravljena. Na tim temeljima i s tim ljudima trebamo graditi svoje društvo.“
 
Autor knjige  ’58-Kako smo branili Vukovar i Bogdanovce’  Damir Markaš pojasnio je zašto baš ovaj naziv: „Bilo nas je 58 dragovoljaca HOS-a. Od nas 58, 25 ih je poginulo u borbama ili su ubijeni na Ovčari. Posebno bih istaknuo one koji su upravo iz Velike Gorice krenuli s nama, a to su Mladen Armstrong, Tihomir Tomašić, Željko Herceg, Josip Abel i Damir Radić. Ovo djelo je spomen na sve moje prijatelje branitelje jer da njih nije bilo, ne bi bilo ni naše domovine.“
 
„Ovo je prva braniteljska, domoljubna glazbeno- scenska predstava koju su režirali branitelji u kojoj se prolazi sat povijesti i kalvarija hrvatskog naroda. Ovo je sat domoljublja i zajedništva.“ – rekao je Damir Plavšić.
 
Autori poručuju kako ovaj projekt ide dalje, te se već sada dogovara gostovanje u 43 grada koja ih žele ugostiti.