Prijava

Vaša prijava

Mališani obilježili “Dan ružičastih majica”


Dječji vrtić Velika Gorica, objekt u Pucekovićevoj, jučer je obilježio Dan ružičastih majica – Dan nenasilja među djecom. Statistike pokazuju kako je vršnjačko nasilje svakodnevno prisutno, čak i među djecom vrtićke dobi. Na ovaj način žele skrenuti pažnju na ovaj problem i ukazati da se ono događa ovdje i sada, te na koji način ga prevenirati. Tako su jučer predstavljena dva projekta koje su pripremale dvije vrtićke skupine.

 

Krećući od spoznaje da su djeca s posebnim potrebama često sklona nasilničkom ponašanju ili trpe takvo ponašanje, početkom pedagoške godine u predškolskoj odgojnoj skupini zaživio je projekt „Mozaik nenasilja“. Cilj projekta je preveniranje socijalno neprihvatljivih oblika ponašanja, te suzbijanje isključenosti dječaka s Downovim sindromom i poštivanje ravnopravnosti.“ – objasnila je odgojiteljica, a ujedno i voditeljica projekta “Mozaik nenasilja” Vanja Dereh.

 

U sklopu ovog projekta proveli su nekoliko aktivnosti, kao što su „To sam ja, ne postoje takva dva“, „Znam što hoću, mogu“, „Moji novi prijatelji“, igre za konstruktivno i nenasilno rješavanje sukoba, igre za razvoj prosocijalnog ponašanja. U posjet su im stigli i  štićenici Centra za odgoj i obrazovanje.

 

Osim ovog, predstavljen je i projekt “Što više znam bolje mogu mijenjati svijet“. Ciljevi ovog projekta su mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka, učenje demokracije te življenje te iste demokracije.

 

Kako bi djeca razumjela pojmove kao što su demokracija, status građana, izbori i prava koja donose određen odgovornosti i obaveze. Surađivali smo s užom i širom lokalnom zajednicom, a sam poticaj na izbor i provođenje projekta je zapravo izniman interes djece u skupini za te pojmove, a posebice nakon sudjelovanja malog vijećnika na sjednici Dječjeg gradskog vijeća grada Velike Gorice.“ – rekla je Mirjana Božić, jedna od voditeljica projekta te odgojiteljica u Dječjem vrtiću Velika Gorica. Osim nje, u pripremi i realizaciji projekta sudjelovala je i odgojiteljica Željka Herlić. Božić smatra kako se na taj način kod djece razvija socijalna i građanska kompetencija, stječe se građanska kultura te razvija inicijativnost i poduzetnost.

 

Tako su jučer održani  izbori za predsjednika skupine, a mališani su svoju ulogu doista ozbiljno shvatili. U vrtiću je bilo pravo biračko mjesto, mali birači imali su svoje osobne iskaznice koje su trebali predočiti izbornom povjerenstvu kako bi mogli pristupiti glasovanju, imali su posebno mjesto za glasovanje, te naravno pravu, pravcatu glasačku kutiju. Između četvero kandidata Une, Lili, Cvite i Nikole, s uvjerljivo najvećim brojem glasova, njih trinaest, pobijedio je Nikola koji je uzbuđen nakon izbora poručio da se trebaju poštivati dječja prava i da će prijateljima riješiti njihove probleme.

 

Kako bi bili sigurni da je sve po slovu zakona, u ponedjeljak idu po službenu potvrdu. „Uspjeli smo ostvariti suradnju s Državnim izbornim povjerenstvom u koji idemo u ponedjeljak i mi zaista svoje prave i realne rezultate izbora donijeli njima, i tu glasačku kutiju i predstavili bi našeg predsjednika, a onda bi čuli njihov povrat da li smo mi to dobro uradili.“  – dodala je Mirjana Božić.