Prijava

Vaša prijava

Dragan Perić: Kako sam VG Komunalac spasio od stečaja


Pozitivna priča ovog tjedna stiže iz zamalo posrnulog gradskog poduzeća. Riječ je o VG Komunalcu. Nakon što je neslavna sudbina pogodila VELKOM, tragedija većih razmjera bila bi da se isto dogodilo još jednom gradskom komunalnom poduzeću. Ali na vrijeme se povukao pravi potez. Na čelo VG Komunalca 2013. godine došao je Dragan Perić, mlad čovjek prepun entuzijazma i čvrste volje da zatečene minuse pretvori u pluseve. Nije bilo otpuštanja radnika, svi koji su otišli bilo je to prirodnim putem, a jedino što je učinjeno, rekli bi neki na štetu radnika, no ipak u konačnici na dobrobit, je smanjenje plaća za pet posto, ukinuta su sva materijalna prava, ali sve je to bilo u dogovoru sa Sindikatima i Gradom.

 

“Cilj mene kao predsjednika Uprave je da poduzeće koje je bilo posrnulo, skoro otišlo u stečaj s likvidacijom, izvedemo na pravi put, te osiguramo kvalitetu i stabilnost komunalnog sustava Velike Gorice.” – ističe Dragan Perić.

 

Izrečeno, itekako potkrepljuju rezultati. “Preko deset milijuna poreznog duga je bilo 2012./2013. godine, poduzeće smo stabilizirali, temeljni kapital ove godine trebao bi ostati tri milijuna kuna kako je nekada bio, likvidnost je još narušena, no popravljamo je pozitivnim rezultatima. Važno je reći da je 2014. godina završena s dobiti 1,6 mil.kn, za 2015. još nisu stigli rezultati, ali dobit bi također mogla biti u tim okvirima.” – ističe Perić.

 

Kako je od ničega stvoreno puno

 

Poražavajuća je informacija da jedna ovako važna komunalna tvrtka od svog osnutka nije imala nekretnine u svojem vlasništvu, ali i to se promijenilo “Prvi put u povijesti od osnutka 2002. imamo dvije nekretnine u svom vlasništvu koje nam je dodijelio Grad, nalaze se na Sajmištu i u Rakarju, i nama su od iznimne važnosti, vrijednosti su 4 milijuna kuna.” – kaže Perić.

 

Foto: Suzana Majstorović
Foto: Suzana Majstorović

 

U dvije godine je puno uloženo i u opremu, samo u prošloj godini u dugotrajnu imovinu uloženo je milijun i pol kuna, rekao nam je Perić, te istaknuo da toliko nije uloženo četiri godine, a oprema je temelj za pozitivno poslovanje.

 

Radovi na zgradi novog komunalnog centra VG Goričanka su u punom jeku, a Perić kaže kako se “očekuje preseljenje 01. lipnja s Upravnim odjelom. To je odlična investicija, doista je došlo vrijeme da izađemo iz desetogodišnjeg najma, a konačno će biti lakše i nama, i građanima.”

 

Loši vremenski uvjeti ometaju građevinske radove u niskogradnji, ali zato se zelene površine punim kapacitetom pripremaju za nadolazeći blagdan Uskrsa, ali to će za građane biti iznenađenje, a kako bismo doznali o čemu je riječ treba još malo pričekati.

 

Radovi na prometnicama nastavljaju se i ove godine

 

Kako bi bolje održavali ceste i tu se ide u novo ulaganje. “U planu je kupnja termo kontejnera što je bitno za održavanje cesta, kako bismo cijeli dan imali topli asfalt, a ne kao do sad hladnim asfaltom kojim se rupe samo “potapkaju”. To ružno izgleda, i u budućnosti želimo na drugačiji način održavati ceste.” – kaže Perić.

 

Kad govorimo o prometnicama, radovi ove godine očekuju jednu od glavnih gradskih prometnica “Sanirat ćemo dio kolnika od robne kuće do Sberbanke, to je strogi centar i to je zbilja potrebno. Svake godine se ide pomalo, kako bi strogi centar bio uređen kako građani zaslužuju. Također, dio ceste prema školi u Novom Čiču će isto ići u rekonstrukcuiju. Nemoguće je u godinu-dvije sve napraviti.” – kaže Perić.

 

Svjećomati, novina na goričkim grobljima

 

Puno će se raditi i na uređenju groblja što u Velikoj Gorici, što onim okolnim. “Mrtvačnicu u Velikoj Gorici namjeravamo pobojati, te sanirati krovište, ali i asfaltirati nekoliko staza na samom groblju”, kaže Perić, te podsjeća kako se u Vukovini i Novom Čiču ide na proširenje “u Vukovini nema grobnih mjesta koja se mogu kupovati unaprijed jer ih je nedostatak. U roku mjesec dana trebalo bi se napraviti proširenje, krenut će se s izgradnjom okvira kako bi građani ponovno mogli nesmetano kupovati grobna mjesta. Isto je i s grobljem u Novom Čiču gdje smo pokrenuli proširenje, a tamo ćemo izgraditi i plato ispred groblja, kao što smo prošle godine napravili u Vukovini.”

 

Groblja u Kušancu i Novom Čiču, te u skorije vrijeme i Velikoj Buni uskoro će imati – svjećomate! A to znači da ćete lampione moći kupovati 24 sata dnevno putem uređaja u koji samo treba ubaciti kovanice i kupiti ih. Perić ističe kako je to dodatna usluga građanima koja će im zasigurno dobro doći.

 

Tržnica dobiva nove sadržaje

 

Unutar VG Komunalca više nijedan odjel ne posluje s gubitkom. Bilo je tu raznih promjena, ali sve je posloženo. O tržnici se puno govorilo, izmjena lokacije mnogima nije “sjela”, ali danas nitko nema prigovora osim što bi građani voljeli da uz voće i povrće ima i drugih sadržaja, poput npr. mesnica. “Mi ćemo ove godine na tržnicu staviti nove sadržaje, a naš voditelj tržnice napravio je jedan kvalitetan plan za ovu godinu što će raditi i to u dogovoru s našim komitentima koji tamo prodaju. Grad Velika Gorica u suradnji sa svojim odjelima mora osigurati “limenke” koje su tamo potrebne. Ja sam se obvezao da ću iz vlastitih prihoda ako treba osigurati nadstrešnicu, kako ljudi ne bi bili na kiši.Volio bih da ta tržnica zaživi punim kapacitetom jer se uvijek može bolje.” – ističe Perić.

 

Planova je puno, a o njihovoj realizaciji ovisi kakav će nam biti grad, jer, kako ističe Perić “komunalni sustav mora biti ogledalo grada.”