Prijava

Vaša prijava

Stepenica više: Promicanje dojenja uz Koordinacijski tim


Andreja Filija, specijalistica pedijatrije i neonatologinja
Andreja Filija, specijalistica pedijatrije i neonatologinja

Dojenje je praktična vještina, slično kao učenje plivanja – najvažniji su promatranje, iskustvo, praksa i podrška, smatraju stručnjaci. Upravo je s tim ciljem oformljen Koordinacijski tim za promicanje dojenja na području Zagrebačke županije . Na konstituirajućoj sjednici za predsjednicu tima jednoglasno je izabrana doktorica Andrea Filija, specijalistica pedijatrije i neonatologinja.

„Naš je cilj da što više mladih žena doji djecu, te da se upoznaju sa svim prednostima majčinog mlijeka. Sve naše ispostave prema donesenom planu imati će standardizirane tečajeve, koji će biti isti, odnosno dostupni svim trudnicama.“ – najavila je doktorica Filija. Koordinacijski tim se usuglasio da će koristiti već postojeće projekte poput „10 koraka do uspješnog dojenja“, trudničke tečajeve i grupe za potporu dojenju, ali će i inicirati nove. „Dojenje moramo sustavno poticati, jer nutritivna vrijednost majčinog mlijeka ne može se mjeriti sa zamjenskom hranom .” – poručuje Filija.

 

Inače, prednosti majčinog mlijeka su višestruke: dojena djeca su manje podložna autoimunim bolestima, alergije su rjeđe, a i samim činom dojenja stvara se posebna veza između djeteta i majke.