Prijava

Vaša prijava

Susret gospodarstvenika: Dobit ostvarilo 71% županijskih poduzetnika


O stanju gospodarstva u Hrvatskoj, ali i o županijskim programima i mjerama u poljoprivredi i gospodarstvu koje će se provoditi u narednom razdoblju, govorilo se na 14. tradicionalnom Susretu gospodarstvenika s područja Zagrebačke županije.

 

Očekivanja su velika, a stanje u hrvatskom gospodarstvu nije jednostavno, rekao je ekonomski analitičar Mladen Vedriš, koji je sudionike susreta upoznao s današnjom gospodarskom situacijom.

 

„Ocjena gospodarskog stanja u 2015. bila je vrlo skromna, negdje iznad dvojke, dapače polovica poduzetnika smatra da je bila jedva prolazna. Međutim, ključno je pitanje kakva su očekivanja za godinu u koju smo zakoračili. Pola vaših kolega poduzetnika smatra da bi se poboljšanje moralo ostvariti, da ćemo zaista imati gospodarski rast u pozitivnom koridoru“, komentirao je Vedriš rezultate istraživanja. Pobrojao je i prioritete za izlazak iz krize, koje su naveli poduzetnici. Na prvome mjestu je porezno rasterećenje, efikasnija državna administracija, rješavanje nelikvidnosti, privlačenje inozemnih investicija te jeftiniji poduzetnički krediti.

foto: Zagrebačka županija

Prema podacima FINE iz 2014. godine, Zagrebačka županija je prema broju poduzetnika kao i broju zaposlenih četvrta županija iza Grada Zagreba. Međutim, prema ostvarenim ukupnim prihodima Zagrebačka županija je druga županija iza Splitsko-dalmatinske, te treća po rangu neto dobiti.

 

„Dok je izvoz roba poduzetnika na inozemna tržišta na razini države u 2014. godini porastao za 9,5% on je na razini naše Županije veći za 17,4% u odnosu na prethodnu godinu. Također, ostvarena dobit prije oporezivanja porasla je za 24%. I, dok je na razini države 62,6% poduzetnika ostvarilo dobit, na području naše Županije dobit je ostvarilo 71% poduzetnika“, izjavio je župan Stjepan Kožić podsjetivši kako je Zagrebačka županija jedna od četiri županije u Hrvatskoj koja u državni proračun uplaćuje više nego iz njega dobiva.

 

Rečeno je i da je u Zagrebačkoj županiji koncem 2015. godine bilo evidentirano 14.783 nezaposlene osobe što je 15,8% manje u odnosu na kraj 2014. godine.

 

Spomenute se i neke od zadnjih investicija koje su realizirane u poduzetničkim zonama na području Zagrebačke županije poput pogona Plive u Savskom Marofu vrijedan 100 milijuna dolara koji je u testnoj fazi, logističkog centra tvrtke Kaufland u Jastrebarskom, investicija vrijedne 75 milijuna eura. U općini Luka izgrađen je logističko-distributivnog centar Lagermax vrijedan 90 milijuna kuna, a u Rugvici distributivno-logistički centar tvrtke RALU – investicija vrijedna 150 milijuna kuna. U gospodarskoj zoni u Pisarovini već su otvorena dva objekta tvrtke Kralj Metala Alati, a prije nekoliko dana izdana je od strane Županije uporabna dozvola i za treći objekt. Radi se o investiciji ukupne vrijednosti 23 milijuna eura.

foto: Zagrebačka županija

Susretu gospodarstvenika nazočio je i ministar poduzetništva i obrtništva Darko Horvat koji je kazao kako bih ovakve pozitivne podatke volio čuti u svim županijama.

 

„U ovom trenutku u segmentu poduzetničkih aktivnosti osmišljava se vrlo elastična i prihvatljiva metodologija apliciranja za novac iz EU fondova, koja bi omogućila da se 500 milijuna kuna, koje će se nakon donošenja proračuna uplatiti u EU blagajnu, povuče u dvostrukom iznosu, odnosno u visini od milijarde kuna“ rekao je Horvat.

 

O programima i mjerama za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede Zagrebačke županije govorili su Damir Fašaić, pročelnik za gospodarstvo te Gordana Županac, pročelnica za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. Tako je za razvoj gospodarstva u Zagrebačkoj županiji u 2016. godini planirano je oko 14 milijuna kuna. Sredstva su osigurana za bespovratne potpore i subvencije poduzetnicima, energetsku učinkovitost, razvoj poduzetničke infrastrukture, subvencije kamata, kao i projekte iz područja turizma, edukacije, itd.

 

Za mjere potpora u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu, mjere potpora udrugama, zadrugama i organizacijama poljoprivrednih proizvođača, znanstvenim i obrazovnim institucijama, mjere potpora gradovima i općinama te mjere potpora za razvoj i unapređenje lovstva, Zagrebačka je županija ove godine osigurala 13,5 milijuna kuna.


Šampioni!!! Klinci, vi ste zakon!