Prijava

Vaša prijava

FOTO Metropola popije 6,3 milijuna kubika goričke vode


„Neka pitka voda rijekama poteče, gdje god možemo posadimo cvijeće. Neka ptica samo čistim zrakom leti, neka zemlja gdje god može zazeleni“, otpjevali su mališani Dječjeg vrtića ‘Žirek’ u povodu Svjetskog dana voda. Mladi ekolozi jutros su posjetili Vodocrpilište s kojeg se vodom opskrbljuju svi velikogorički potrošači, ali i građani Zagreba.

 

Vodocrpilište

„Danas sam ovdje vidio kako voda dolazi iz zemlje i da cijevima stiže u naše domove. Vodocrpilište mi se jako sviđa. Dok ga nisam vidio, mislio sam da pijem vodu direktno iz zemlje“, ispričao nam je šestogodišnji Vito.

 

Našim vrtićancima željeli smo pokazati s kojim bogatstvom i resursom naš grad raspolaže, rekao je pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Krešimir Ačkar.

 

„Želimo ih odgajati u jednoj svijesti kako je voda bitna za ljudski život i koliko je važno vodu štedljivo koristiti i njome dobro raspolagati. To je resurs budućnosti, ali postoji opasnost da ga neće biti dovoljno za sljedeće generacije ako se prema njoj ne budemo odgovorno odnosili“, naglasio je Ačkar.

 

vodoopskrba 2

 

Velika Gorica raspolaže s pet bunara kapaciteta od čak 903 litara u sekundi. Goričani dnevno u prosjeku potroše oko 10 tisuća kubika vode. Direktor VG Vodoopskrbe Stjepan Rak kaže kako pijemo čistu vodu koja ne sadrži štetne metale, a kako ju je potrebno samo preventivno klorirati.

 

„Trenutačno imamo 20.110 korisnika i 97% pokrivenosti vodovodnom mrežom. Za potrebe grada te općina Pokupsko, Kravarsko i Orle koristimo tri milijuna kubika godišnje. Prošle godine smo gradu Zagrebu isporučili 6,3 milijuna kubika, dok smo u razdoblju prije krize glavnom gradu tijekom godine isporučivali i do 15 milijuna kubika“, pojasnio je Stjepan Rak.

 

Galerija fotografija:

 


Goran Kovačić

Vatrogasna vježba Donjeg Turopolja