Prijava

Vaša prijava

“Želio sam oduvijek objasniti dugu i doznati zašto je nebo plavo”


“Još kao dijete, sve me interesiralo, uvijek sam tražio potpuna objašnjenja nekih fizikalnih fenomena. Kako objasniti dugu, zašto je nebo plavo a ne zeleno, zašto dolazi do interferencije svjetlosti na balonima sapunice? Za mene je vrlo prirodno bilo studirati fiziku”, kaže profesor na Veleučilištu Velika Gorica Ettore Tamajo, koji je uvršten u knjigu Annals of the deep sky i time ušao u vrh ekskluzivnih znanstvenika od kojega “prepisuju” i Amerikanci.

 

Doktor znanosti Tamajo bavi se područjem dvojnih i višekomponentnih zvjezdanih sustava, a na VVG-u predaje predaje nekoliko kolegija na prvoj godini stručnog studija očne optike.

 

“To je izuzetno teško područje, treba jako puno godina obrazovanja da uopće razumijete osnovne procese i zakonitosti. Moj najveći uspjeh na svjetskom nivou je spektralno raspetljavanje kvadrupolnog zvjezdanog sustava. Amerikanci to nisu uspjeli, Nijemci, Rusi, Talijani… i ne znam tko sve još nije uspio opažati na teleskopu i teorijski izračunati. A, netko iz Zagreba, sa skromnim primanjima i još skromnijim budžetom za istraživanje uspio je napraviti takav fenomenalan pothvat”, objasnio je Ettore Tamajo i dodao kako to može zahvaliti bistrom umu i ljubavi prema znanosti.

 

Ettore Tamajo je 2013. godine uvršten i u ekskluzivni krug znanstvenika, odnosno u grupu od 20 znanstvenika na svjetskoj razini koji su nešto ekskluzivno otkrili.

 


Prikupljeno 219 doza krvi

Vatrogasna vježba Donjeg Turopolja