Prijava

Vaša prijava

FOTO Komunalni centar ‘VG Goričanka’ vrijedan 40 milijuna kuna bit će završen u lipnju


Izgradnja Komunalnog centra u kojem će svoje mjesto naći VG Komunalac, VG Vodoopskrba i VG Čistoća bit će završena u iduća dva mjeseca, najavio je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom obilaska radova.

 

 „Tijekom ljeta ćemo se početi useljavati i polako početi dolaziti na posao. Do jeseni će sve biti u funkciji. Ovdje želimo smjestiti sve kompatibilne službe vezane uz komunalije, ali i neke druge koje su možda stisnute u gradskoj upravi ili su negdje dislocirane. Sada će biti na jednome mjestu“, rekao je Barišić.

 

Radili cijelu zimu

 

I sami smo se uvjerili da su radovi u završnoj fazi. Na gradilištu je mnoštvo radnika tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, koji su bez prekida radili cijelu zimu, grijući zatvoreni prostor. Glavni inženjer Branko Hršak ističe kako je postojeću zgradu građenu 1978. pa 1984. godine trebalo mijenjati iz temelja.

 

 „Zatekli smo građevinu koja je bila izgrađena prema starim propisima. Prema novim takozvanim Eurokodovima, objekt smo trebali dovesti u novo stanje. Bilo je iznimno i komplicirano oko svakog detalja kojeg smo zatekli. Od statike, visine do nosivosti“, pojasnio je Hršak.

 

Od bivše šivaone tako su napravljene dvije etaže. Prostor je odijeljen nosivim limom i takozvanom betonskom tlačnom zonom, materijalom i tehnologijom koja se koristi u izgradnji nebodera u Americi.

 

Prodajom zemljišta zatvorit će se kredit

 

Izgradnja Komunalnog centra ‘VG Goričanka’ projekt je težak 40 milijuna kuna. Nastaje rekonstrukcijom i nadogradnjom zgrade bivše tvornice Goričanka na posjedu od 30 tisuća četvornih metara u vlasništvu Grada. Polovica parcele ostat će neiskorištena i kako je najavio gradonačelnik, vjerojatno će biti prodana. Riječ je o južnom dijelu zemljišta okrenutom prema Miošićevoj ulici.

 

 „Moguće je da će zemljište ići na prodaju, a tim novcem zatvoriti kredit. Svaka kuna bit će kvalitetno potrošena i mogu reći da ćemo zahvaljujući tome svoj komunalni standard podići na jednu visoku razinu“ , napomenuo je Barišić.

 

Komunalci više neće biti podstanari

 

Nakon propasti Velkoma, jedinstveni Komunalni centar smanjit će troškove poslovanja komunalnih tvrtki, koje više niše neće biti podstanari i plaćati ogroman iznos najma. Gradonačelnik ističe kako će time biti završeno dugogodišnje razdoblje, iznimno nepovoljno za Grad.

 

 „Možete misliti koliko je u 10 do 15 godina otišlo novca iz gradskog proračuna, odnosno iz poslovanja komunalnih tvrtki i to za najam nekog tuđeg prostora“, kazao je Barišić.

 

Galerija fotografija:

 


Hribarova Filmska družina dobila novčana sredstva