Prijava

Vaša prijava

“Sejala sem lenek” prva faza novog projekta KUD-a “Čiče”


Čuvari kulturne baštine KUD „Čiče“ iz Novog Čiča pokrenuli su još jedan u nizu projekata koji će doprinjeti kako bi se od zaborava spasili neki stari običaji i zanati. Ovaj put riječ je o projektu „Od lana haljina tkana“, koji će imati nekoliko razvojnih faza, a prva u nizu „Sejala sem lenek“ kojom je, između ostalog prikazana proljetna sjetva, održana je danas u Etno naselju Novo Čiče.
 
„Želja nam je ovim projektom očuvati bogatu kulturnu baštinu Turopolja. Ovdje se nekad puno sijalo lan, te smo od njega dobivali razne predmeta, koje i danas koristimo, ali sve se manje tka na tkalačkim stanovima.“ – rekao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a „Čiče“.
 
U provedbi ove prve faze osim KUD-a i stanovnika Čiča, u projektu su sudjelovala djeca iz Područne škole Novo Čiče, te Osnovne škole Jure Kaštelana iz Zagreba. Danas se tako moglo vidjeti kako su djeca nekad spavala u posteljini od lana, te kako su nakon tradicionalnog doručka išla na polje sijati lan.
 
“Ovim projektom također će dodatno biti iskorišteni potencijali Etno naselja Novo Čiče, u čijoj zbirci se nalaze tri tkalačka stana, te sav ostali tradicionalni pribor za sjetvu i preradu lana, dok se sam proces prerade, predenja i tkanja može pokazati na dvorišnom i unutarnjem prostoru Etno naselja”, istaknuo je Duvnjak.
 
Slijedeća aktivnost vezana uz ovaj projekt je branje lana u srpnju, te tkanje na jesen.
 

Galerija fotografija: